En Çok Okunan Çocuk Kitapları

Başlatan hüzünden_gelme, 17 Ağustos , 2011, 23:25:12

« önceki - sonraki »

hüzünden_gelme




1- Aç Tırtıl
1969 yılında ilk kez yayımlandığından beri pek çok ödül alan "Aç Tırtıl", büyük boyutu, Eric Carle'ın capcanlı resimleri ve sade diliyle özellikle okul öncesi çocuklarına eğlenceli okuma deneyimi yaşatıyor.

Öykü, ayışığıyla aydınlanmış bir yaprağın üzerindeki küçük bir yumurtayla başlıyor. Güneşin doğmasıyla birlikte, yumurtadan ufacık tefecik bir tırtıl çıkıyor. Tırtıl aç olduğu için hemen yiyecek bir şeyler aramaya başlıyor. Şişko bir tırtıl haline geldikten sonar kelebeğe dönüşüyor.

Okuması ve dinlemesi kolay bu kitapta şu mesaj veriliyor: Hepimiz değişebilir, dönüşüm geçirebiliriz. Olduğumuzu sandığımız kişiden bambaşka güzellikte birine dönüşebiliriz.

Aç Tırtıl
Eric Carle
Mavibulut Yayınları








2- Lili ve Yedi Çocuğu: Peli / Dondurma Yok Mu?
Lili'nin yedi çocuğundan biri Peli. Dondurmayı çok seven, sürekli dondurma yemek isteyen bir çocuktur. Annesi ne pişirirse pişirsin Peli "Dondurma yok mu?" diye sorar. Annesi sürekli onun sevebileceği tarifler yaratmaya çalışır ama Peli hiçbirini beğenmez.

Sabrı tükenen Lili, Peli'yi doğru yatağa gönderir. Aç karnına uyuyamayan Peli gizlice mutfağa süzülür ve annesinin yemeklerini tadarak dünyada dondurmadan başka nimetler de olduğunu keşfeder.

Lili ve Yedi Çocuğu: Peli / Dondurma Yok Mu?
Tülin Kozikoğlu
İletişim Yayınları








3- Yaşam ve Ölüm / Adım Adım Felsefe
8-12 yaş arası çocuklara hitap eden kitap, "bir çocuğa ölüm nasıl anlatılır?" konusunu ele alıyor. Hikaye şöyle: Burhan'ın sevimli kedisi Duman ölür ama Burhan Duman'ın nereye gittiğini çok merak eder. Evet, bir çukur kazılır ve Duman o çukura gömülür.

Ama acaba ölüm dünyası diye bir dünya var mı? Ölen canlılara ne olur? Duman'ın ikinci bir hayatı olabilir mi? Yani bir kez daha bir canlı olarak yaşama dönebilir mi? Eğer canlılar için ikinci bir hayat olanaklıysa Duman yine kedi mi olacak?

Yaşam ve Ölüm / Adım Adım Felsefe
Brigitte Labbé - Michel Puech
Günışığı Kitaplığı






4- Çocuklar İçin Çizim Teknikleri
Uzun yıllar çocuklarla çalışmış bir sanatçı olan Rosa Maria Curto Milanın hazırladığı bu sevimli kitap yalnızca resim konusunda çok özel bir yeteneğe sahip olanlar değil, bir şeyler çizmeyi seven, çizginin, desenin, rengin büyüsünden hoşlanan ama bu konuda eline karakalemi, fırçayı almaya cesaret edemeyen tüm çocuklar, hatta yetişkinler için.

Kitap, basitçe, çizgiyle başlıyor ve giderek gelişen yaklaşımlarla herkesin, her çocuğun kolayca uygulayabileceği teknikler öneriyor.

Çocuklar İçin Çizim Teknikleri
Rosa M. Curto
Mavibulut Yayınları







5- İçiyle Dışıyla Vücudunuz
7-10 yaş arası çocuklara hitap eden bu kitap, şu soruları cevaplıyor: Niçin acıkırız? Yediklerimize ne olur? Mikrop nedir? Mikroplardan nasıl korunabiliriz? Duyularımız nasıl çalışır? Bebekler nasıl olur? Bebekler nerede büyür? Bebekler ne hisseder?

İçiyle Dışıyla Vücudunuz, açılıp kapanan kapakçıklarıyla ve her bölümün sonunda yer alan mini testleriyle hem eğlenceli hem de öğretici bir kitap.

İçiyle Dışıyla Vücudunuz
Alastair Smith, Judy Tatchell
Tübitak






6- Kral ile Deniz
Erlbruch'un güzel resimleri eşliğinde anlatılan 21 kısa ama gerçekten kısa öyküden oluşuyor kitap. Her öykünün kendi adı var. Kitabın arka kapağında şöyle yazıyor:

"Her şeye hükmettiğini sanan bir kral, etrafına baktığında dünyanın aslında düşündüğünden farklı bir yer olduğunu görür. Dünya kralı hiç umursamamaktadır..."

Kral ile Deniz
Heinz Janisch
İş Bankası Kültür Yayınları







7- Kafasına Edeni Bulmaya Çalışan Küçük Köstebeğin Hikayesi
Küçük Köstebek bir sabah etrafı seyretmek için yuvasından başını çıkarır. O sırada birisi kafasına eder, ama Köstebek miyop olduğu için kafasına edenin kim olduğunu göremez.

Hikaye, köstebeğin kafasına edeni bulmaya çalışmasını anlatıyor. Kitap, böylesine sıra dışı, hatta tabu olan bir konuyu çok eğlenceli bir şekilde ele alıyor.

Kafasına Edeni Bulmaya Çalışan Küçük Köstebeğin Hikayesi
Werner Holzwarth, Wolf Erlbruch
İletişim Yayınları







8- Dev Şeftali
Dev gibi kocaman bir şeftalinin üzerinde yapılan serüven dolu bir yolculuğun öyküsü var kitapta. Bu öykünün baş kişisi James, küçük yaşta öksüz ve yetim kalmış dünya tatlısı bir çocuktur. Hayvanat bahçesinden kaçan bir gergedan, bir gün James'in annesini de babasını da yer.

Yapayalnız kalan zavallı küçük James, teyzelerinin yanına sığınmak zorunda kalır. İki teyzenin içleri kötülük doludur; James'e yapmadıklarını bırakmazlar. Kitabın önemli bir özelliği birçok şiir içeriyor olması.

Dev Şeftali
Roald Dahl
Can Yayınları







9- Ördek, Ölüm ve Lale
Küçük Ördek, bir gün Ölüm'le karşılaşır. Ölüm, Ördek'i almaya gelmiştir. Tanışıp sohbet ederler. Ördek Ölüm'ün kim olduğunu, neler yaptığını ve gitme zamanı geldiğinde, Ölüm'ün onu nereye götüreceğini anlamaya çalışır. Kitap, çocuklara ölümü anlatmak için iyi bir yardımcı.

Ördek, Ölüm ve Lale
Wolf Erlbruch
İletişim Yayınları






10- Tostoraman
Kitaba adını veren Tostoraman, türüne az rastlanan bir canavar. Ama öykünün asıl kahramanı Tostoraman değil, akıllı mı aklı, kurnaz mı kurnaz bir fındık faresi. Günün birinde bizim akıllı fare ormanda gezinirken yılan, baykuş ve tilkiyle karşılaşır.

Onu yemek isteyenleri, arkadaşı Tostoraman'ın korkunç sivri dişleri ve pençeleri olduğunu söyleyerek kandırır. Ama Toraman'la karşılaştığında ormanın en tehlikeli yaratığının kendisi olduğuna Toraman'ı da inandırır.

Tostoraman
Axel Scheffler, Julia Donaldson
Popcore