nasıl giyiniyorsanız çocuğunuzu da öyle giydirin

Başlatan βαlκιz, 05 Temmuz , 2011, 20:12:10

« önceki - sonraki »

βαlκιz

  Yazın siz nasıl giyiniyorsanız çocuğunuzu da öyle giydirin
Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, çocuklarla sağlıklı bir yaz tatili için anne babalara önerilerde bulundu.
< =text/ ="http://plat.twitter.com/widgets.js">;
Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, çocuklarla sağlıklı bir yaz tatili için anne babalara önerilerde bulundu.


Yaz aylarında bebeğinizin giysileri konusundaki genel kuralımız şudur; siz nasıl rahat ediyorsanız bebeğiniz de o şekilde rahat edecektir.  Yani sıcak ortamda size bir tişört ve şort yetiyorsa, bebeğiniz için de aynı şey geçerlidir.  Güneşten koruyan bir şapka, ince pamuk bir giysi idealdir. Unutmayın soğuk eller ve ayaklar bebeğinizin üşüdüğünü göstermez ama ter çocuğunuzun sıcakladığını ifade eder. Klima ve vantilatörler çocuğunuzun rahatlamasını sağlayacaktır ancak uzun süreler doğrudan üzerine üflemesine izin vermeyin. "Çok üşüdü"- "çok ısındı" bu iki kavram eşdeğerdir.  Buna göre davranmalısınız.  Bebeğinizdeki; kuru cilt, ateş, ishal, sinirlilik veya uykuya eğilim, havale gibi belirti ve bulgular onun aşırı derecede ısındığını ifade eder. Hemen tıbbi yardım almanız gerekir.
Sıcak havada önlem alın

    * Herhangi bir koşulda, herhangi bir zaman çocuğunuzu yalnız olarak arabada bırakmayın.  Camları yarı açık bir aracın iç ısısı 15 dakikada 35 dereceden 40 dereceye çıkmaktadır.  Camlar kapalı ise bu ısı 65 derecedir.
    * Ateşi olan çocuğun giysileri hafifletilmeli.
    * Sıcak hava = Bol sıvı tüketimi
    * Çok sıcak ve nem oranı yüksek havalarda çocuğunuzu bir anda 30 dakikadan fazla dönemler için oynamasına izin vermeyin.

Bulutlu Günlerde Bile Çocuğunuzu Güneş Işınlarından Koruyun

    * Güneş ışınları 10:00-15:00 arası dönemde çok etkilidir.
    * Güneş ışınlarının yüzde 80'i bulutlardan geçebilmektedir dolayısıyla bulutlu günlerde bile güneşten korunmak gerekir.
    * Su ve kum güneşin ışınlarını yansıtır, dolayısıyla cildin etkilenmesini artırır.
    * Ciltteki su ultraviole ışınların geçişini kolaylaştırır. Dolayısıyla suda daha fazla korunma gerekmektedir.
    * Güneş şemsiyeleri veya ağaçlar güneşin etkilerinden korunmak için yeterli değildir.
    * 0-12 aylık çocukların ciltleri özellikle ince olduğundan güneş ışınlarına karşı çok hassastır. Bu dönem içinde gelişen önemli bir güneş yanığı, çocuğunuzun ileriki yaşamında ölümcül cilt kanseri riskini ikiye katlamaktadır. Bunun dışında erken yaşlarda bronzlaşmanın bile ileride cilt kanserine yol açabileceği gösterilmiştir. Cilt kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilmekle birlikte bunlara güneş neden olmaktadır.
    * Açık tenli ve açık göz renkli kişiler daha çok risk altındadır.
    * "Güvenli bronzlaşma" diye bir kavram yoktur.  Bronzlaşma cilde zarar vermektedir.
    * Burun, dudak ve kulaklar güneşin etkilerine en açık vücut alanlarıdır.

Koruyucu Kreminizi Güneş Altında Değil, Güneşe Çıkmadan Önce Sürün

    * Yaşamın ilk altı ayında bebeklerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalarına dikkat edilmelidir.  Doktora danışılmadan güneş kremi sürülmemelidir.
    * Güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce daha büyük çocuklara güneş kremi sürülmelidir. Özellikle giysilerin korumadığı alanlara dikkat edilmelidir.
    * Çocuklar ilk başta birkaç dakika, daha sonra 20 dk'ya kadar doğrudan güneş ışığına çıkarılabilir.
    * Bebeğiniz altı aylık olduktan sonra çantanızda mutlaka güneş kremi bulundurmalısınız.
    * Güneşe maruz kaldığında çocuğunuza gölgelikli şapka takın. Bunun dışında denize bile girse vücudunun üst kısmını koruyacak bir giysi giydirin.  Giysiler hafif ancak sık dokunmuş olmalıdır.
    * Çok sıcak havalarda dışarıdaki kalışınızı günün erken veya geç saatlerinde yapın. Mümkün oldukça günün ortasında dışarıda bulunmayın.
    * Su ile oynayan çocuklarınıza suya dayanıklı güneş kremi sürün. Oyun bitince kurulayın ve tekrar güneş kremi sürün.
    * Çocuğunuz herhangi bir ilaç kullanıyorsa ışığa duyarlılık yaratmadığından emin olun.
    * Çocuğunuz için en iyi örneği siz oluşturun ve kendinizi koruyun.

Güneş Kreminizi Seçerken...

    * Bebek ve çocuklarda 20-30 koruma faktörü yeterlidir.
    * Çok açık tenlilerde 30 faktör uygundur.
    * Ürün, kısa ve uzun ultraviole ışınlardan korumalıdır. (UVB ve UVA)
    * Ürünlerdeki bazı maddeler alerjik cilt cevaplarına yol açabilmektedir.  Bunlar PABA içeren ürünlerdir. Çocuğunuzun ön kolunda bir santimetrelik alana bir gün öncesinden üründen bir parça sürün.  Üzerine yara bandı yapıştırın.  Bir gün sonra yara bandını çıkarın ve çocuğunuzu güneşe çıkarın (Vücudunun diğer bölgeleri giysi ile korunurken). Herhangi bir kızarıklık gelişirse o bölgede başka bir ürün kullanın.
    * Suda koruma için ürünlerde 2 özellik vardır.  "Waterproof" 4 kere 20 dakikalık suya girmede koruma sağlamaktadır.  "Waterresistant" 2 kere 20 dakikalık suya girmede koruma sağlamaktadır   
alıntıdır
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: