'Çocuk odası pembe ve mavi olmamalı!'

Başlatan Lă_Tăhzen!, 17 Mayıs , 2011, 16:40:30

« önceki - sonraki »

Lă_Tăhzen!

Her evde çocuk odası olması şart mı? Çocuk kendi odası olunca mutlu olur mu? Ya hapishane parmaklıkları gibi duran beşikler?..

   
Uzman Pedagog Adem Güneş'in yazısı

Çocuk odaları kızsa pembe, erkekse mavi olmak zorunda mı? Ya da odanın her yanı oyuncaklarla doldurulmak durumunda mı?


Bebek sahibi olmak her ebeveyn için çok özeldir. Henüz dünyaya gelmeden hazırlanılan bebek odaları anne-babalar için çok özeldir. Bir yandan bebek beşiği, beşiğin üzerine tavandan sarkan tüller... Cam kenarına yerleştirilmiş pandalar, ayıcıklar... Beklenen bebek kız ise pembeye dönüşmüş duvar süsleri, erkek ise mavi tonlarda duvar kâğıtları. Bütün bu cıvıl cıvıl atmosfer anne-babaların çocuklarına duydukları özlemin de bir işaretidir, ki bu yüzden eve gelen misafirler "bir de çocuk odasına bakayım" diyerek çocuk odasının nasıl döşendiğini görmek ister. Peki bütün bu rengarenk ve dolu dolu odalar, çocuk ruh sağlığına ne kadar uygundur? Çocuk için süslendiği iddia edilen böylesi bir odaya gelen bir bebek ne kadar haberdardır?.. Ve eğer dili olsa böylesi bir oda içinde kendini mutlu hisseder mi? İşte bu sorulara cevap verebilmemiz için çocuk dünyasını yakından tanımamız ve bir bebeğin erken çocukluk dönemindeki ihtiyaçlarını iyi hissedebilmemiz gerekir.


Çocuk odası şart mı? Bir bebeğin ilk yıllarında ayrı bir oda ihtiyacı yoktur. Çocuk odaları genellikle anne-babaya keyif veriyor olsa da çocuk için bir yalnızlık alanıdır.


Beşik gerekir mi? Çocuğun ilk iki yılı anne yanında geçmelidir. Böylece çocuğun benliği güven duygusunu yaşar. Çocuğun uykuda her bir ürperti ile uyanışında annesinin yanında olduğunu bilmesi, ona güven duygusunu tattırır. Ayrıca anne ile yatan çocuk, annenin beden ısısından doğal olarak ısındığı için, yalnız yatırıldığında ihtiyaç olan örtü ve battaniyeler ile oluşturulmaya çalışılan suni ısıya ihtiyaç duymaz. Beşik ancak çocuk 2 yaşını geçtikten sonra ihtiyaçtır. Ancak çocuk beşikleri hapishane parmaklıkları gibi çocuğun özgürlüğünü daraltan, anneye ulaşmasına engel olan bir garip yapıda olmamalıdır. Çocuk arzu ettiği sırada beşiğinden inebilmeli ve yaşama katılabilmelidir.


Çocuk odaları renkleri ne olmalı? Çocuk odalarında tercih edilecek olan renk, pembe veya mavi olmamalıdır. Zira bu renkler insan psikolojisinde huzursuzluğa sebebiyet verir. Tercih edilecek olan renk, açık sarı olmalıdır. Sarı, huzur veren bir renktir.


Çocuk odası süslü olmalı mı? Çocuk odaları düzenlenirken, aşırılıklara kaçılmamalı, oda ne kadar sade olursa çocuklarda o kadar yüksek bir algı gücü oluşacağı unutulmamalıdır. Duvarlardaki resimler, süslemeler, çıkartmaların her biri çocuğun dikkat dağınıklığı sürecini başlatır. Ve çoğu defa bunlar yetişkin için anlamlı olsa da, çocuk tarafından anlamsızdır. Cam kenarına dizilmiş pandalar odayı şirin gösterse de, odada yatan çocuk için pandanın gözlerindeki cansız ve donuk bakışlar gece korkularına dönüşebilir, tavandan aşağı sarkan bir tül çocuk için anlam veremediği bir daraltılmış alan hissini oluşturabilir. Çocuk odası ne kadar sade olursa çocuk ruh sağlığı açısından o kadar iyi olur.


Çocuk odasının aydınlatılması nasıl olmalı? Çocuk odasındaki ışığın direkt çocuğun gözüne gelmemesi ve loş bir ışık olması sağlanmalıdır. Bunun için düşük "vat"lı ampuller kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca ışık, yukarıdan aşağı doğru tavan lambası şeklinde değil, yerden yukarı yönelmiş ayaklı ışıklar, tavan arasında gizli ışıklandırma tercih edilmelidir.

ayysnn

KİMİ UZMAN DA DİOKİ 6 AYDAN SONRA ODAYI AYRIN BİLEMEDİM ŞİDMİK NETSEK YANIMIZDAMI YATIRSAK YOKSA AYIRSAKMI ODASINI.AMA BNDE KALABALIK ODAYA FAZLA SÜSLÜ EŞYAYA.VE PEMBE VE MAVİ RENGE KARŞIYIM. DAHA BAŞKA GÜZEL RENKLER VAR ÇOCUKLAR İÇİN.
GERÇİ BN DAHA YENİ Bİ ADAYIM AMA O ZMANA KADAR BAŞKA UZMANMAN AÇIKLAMA YAPMAZSA BU YAZIYI DİKKATE ALABİLİRİM

derbeder

bende sevmiyorum kizlara pembe erkeklere mavi standartini. daha unisex olabilecek renklerden yanayim. gerci bu sekilde yaparak kiz mi erkek mi sorularindan kurtuluyorsun, o da baska birsey tabiiki.
seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!

βαlκιz

bizim odamız lila  :ehi: :ehi: bütün odaları aynı renk napalım :ehi:

boyancak ama ne renk yapsam bilmiyorum 

sarı sapsarı olsun istiyorum aslında  :D bakalım henüz belli degil turuncuda olabilir  ;D
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: