Çocuklar kaç yaşında Kur'an okuyup-hafız olabilirler?

Başlatan Lă_Tăhzen!, 23 Nisan , 2011, 12:33:34

« önceki - sonraki »

Lă_Tăhzen!

Uzman Pedagog Adem Güneş, çocuklarımıza kaç yaşında ve nasıl Kur'an-ı Kerim öğretmemiz gerektiğini yazdı... İşte Adem Bey'in önerileri:

   
Çocuğuna kur'anı öğretmek ve ezberletmek her anne-babanın isteği... Ama ne yazık ki görülüyor ki; çocuklara Kur'an-Kerim öğretme ve hafızlık eğitimi için kafalar oldukça karışık...

Konuya adım adım açıklık getirmeye çalışırsak eğer.

1- Çocuklarda, 2 yas dönemi dile karşı oldukça hassas oldukları bir dönemdir. Çocuk bu dönemde, her bir yeni kelime ile çok ilgilenir ve hemen o kelimeyi kullanmak ister... Çocuklar bu dönemde bitmek bilmeyen bir hevesle ve keyifle kelimelerdeki melodileri çıkarma gayretindedirler. Bu dönem ikinci dil öğrenimi için çok uygundur. Zira çocuklar eşyanın ismini ilk duyduğu kelime ile hafızasına yazar ve kalıcı belleği oluşturur. Bu dönemde çocuğa eşyanın isimleri ve fiiller iki dilde öğretilirse çocuk zorlanmadan iki dilini birden geliştirir. (Ancak bu iki dil aynı yetişkin tarafından verilmemesi gerekir)

2- 2 yas dönemi çocukların eşya ve olayların isimlerini öğrenmeye en yatkın dönemleri olsa da, Kur'an-ı Kerim'i bu dönemde ezberletmeye çalışmak yanlış olur. Zira çocuk bu dönemde sadece eşya ve olayların isimlerini öğrenmektedir, henüz ezber yapma becerisi gelişmemiştir.

3- Çocuklar 3,5 - 4 yaşlarına geldiklerinde kelime dağarcıyı oldukça yükselmiştir ve artık kelimeleri kullanmaktan keyif almaya başlar. Bu dönemde çocuklar uzun kelimeleri ve cümleleri "taklit" yolu ile öğrenme surecine girerler. Şiir ezberlemekten, şarkı sözü ezberlemekten büyük keyif alırlar. İşte bu dönemde çocuklara Kur'an-ı Kerim'i keyifle ezberlemesine "zemin" hazırlanabilir. Bu zemin çocuğun keyifle bir şarkı sözü ezberlemesi gibi, doğal yasam içinde duyduğunu ezberlemesi seklinde olmalıdır. Yoksa bir ders suretinde ezberlemeye çocuk benliği tepkisel davranır... .

4- Çocuk 3,5 yas döneminde keyifle yürüteceği bir ezber yeteneği vardır ama henüz bu dönemde harflerden kelimeler ve cümleler yapma duyarlılığı ve merakı yoktur. Dolayısı ile bu yas döneminde çocuklar Kur'an ezberliyor olsa da, harfleri öğretmek doğru olmaz.

5- Çocuklar 6 yaşına geldiklerinde ise, yazı okumaya, yazı ile cümleler kurmaya duyarlılığı başlar. İşte çocuk eğer 3,5-4 yaşında Kur'an dinleme ve ezber yapma sureci yaşamışsa, 6 yaşından sonra da ezberlediği Kur'an'ı harflerle de okuyup hafızlığını sürdürebilir.

Süreç böyle olursa çocukların duyarlılık dönemine denk gelen bir eğitim sureci yaşatılmış olur.
Kadınca Kararınca

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤


♥ღвüşяαღ♥


Lă_Tăhzen!


βαlκιz

çook güzel paylaşım teşekkür ederim canım

4 yaşına gelsinler kursa yollıycam inşallah.

görümcem hafız ögretiyordu ufak çocuklara
bizimkilerede o ögretmek istiyo  ;D
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

musado

4 yaşında kızım var, istanbulda yaşıyoruz, hafızlık için ne yapmamız gerekiyor, nereler var gidebileceğimiz ?

Lă_Tăhzen!

Alıntı yapılan: musado - 12 Eylül , 2011, 14:30:25
4 yaşında kızım var, istanbulda yaşıyoruz, hafızlık için ne yapmamız gerekiyor, nereler var gidebileceğimiz ?


canımm  özellikle fatih bölğelerinde yogun  oluyor ben fatıh bölğesinde yasadım  cok tanıdıgm var cocugunu gönderen anasınıfı standartlarında ama kuran egıtımı verılıyor dini bilğiler falann erken yasta kuran hatmedıyolardı   bı aratıs derım ınternetten  falan gerekırse bende aratırırım

Emine

Benim dedem 5 yaşında hafız olmuş. Ben çocuklarımın hafızlıktan çok Kur'an-ı Kerim'i güzel ve anlayarak okumalarını istiyorum. Büyük kızım 6,5 yaşında 5 yaşında öğrenmeye başladı şu an Kuran okuyabiliyor. Hergün 10 dakika okuyoruz beraber. Küçük kızım 3 yaşında ben de okuyacağım diye diretiyor her gün ona da harfleri CD den izletiyorum bulmacalar, hikayeler, oyunlarla öğreten bir setimiz var Muştu Yayınlarından büyük kızım da ondan öğrenmişti.



Yaz tatilinde de kızımla birlikte Arapça öğrenmek istiyorum anlayarak, anlamını bilerek okumak için.

ayy

bende ki eger bi veledim olursa  :amin: :amin: ilkokul 2 nin yazında başlardım.kendim öğretirdim :amin: :amin:
eminecim arapca gercekten zor bir  dil mutlaka öğretmenden öğrenmenizi tavsiye ederim.güzel bir fikir.
ben 6 bucuk sene imam hatipte okudum 1 yıl ünvede  gördüm arapca dersini .çok ii değilim buna rağmen.belikide sedec sınıf gecmek için ilgilinediğim için dir.ama ünvede hep 100 aldım ve sınavda kopya verdim .düz lise mezunu arkadaslarım zayıf alıyorlardı çünkü :laughing7: :laughing7: :laughing7: :laughing7:
ama bigün otobüs molasında Türkçe bilmeyen araplar turistlerle karşılaştım birilerine bişiler anlatmaya çalışıyorlardı heme atladım ve iletişim kurabildim.sigaraları bitmiş market soruyolarmış bide vc sordula  vs. anladım ..nası anladıysam ama en azından yardım cı olabildim :k06: :k06: :k06:

Emine

 :ehi: Sonunda bir işe yaramış desene yani çok profesyonelce öğrenmek gibi bir niyetim yok zaten de sadece içinde geçen birkaç kelimeyi bile hatırlasam Kuran okurken zaten Türkçesini de okuyacağımdan hangi ayet olduğunu hatırlayabilirim en azından . Bu yaştan sonra ben belki zor öğrenirim ama kızlarım için çok istiyorum. Çünkü Ceylin sürekli burada ne demek istemiş diye sorup duruyor. Bir şekilde öğrenir inşallah.

ayy

sorma gercekten yaradı :ehi: :ehi:
bak ozaman mealli kuran okuyun ama önce arapca sayıları öğreninki hangi ayet oldugunu bilin.okudukça merak ettiğiniz yerleri hemen yanında bakın.ben öyle yapıyorum .hem arapcayada faydası oluyor hatılryorum ben mesala :dontknow: :dontknow: :dontknow:
ever herşey küçükken daha kolay ögreniliyor ama yinede gec değil canım.mesala bende ing kursuna gittim liseden sonra ama bikaç ay sonra bıraktım çünkü bişey anlamıyordum.fakat  bi çocugum olursa mutlaka  öğrenmek istiyorum ki minnakken kafası alırken yardımcı olayım diye :love9: :love9: :love9: :love9:

Emine

Tamam canım yaz tatili bir gelsin de Ceylin'in şimdi dersleri yoğun zaten çok sıkmamak için günde 10 dk Kuran okuyoruz, okulda İngilizce öğretiyorlar zaten eşim de bu kadar erken Kuran öğrenmesine biraz karşı gibi. Onu ileride öğrenir şimdi İngilizceye ağırlık versin beynini çok yorma diyor ama küçükken daha kolay öğrenir diye bir yandan yürütmeye çalışıyorum işte.

ayy

canım ben çok acil çıkmak zorunda kaldım gün içinde :opucuk: :opucuk: :opucuk:

yaz tatillerinde devam edip okul varken derslerine ağırlık vermek en güzeli bence canım.kolay gelsin size :opucuk: :opucuk: :opucuk:

nazlıyarim

benim oturduğum yerde sübyan okulları var 3 yaşından itibaren okula alıyorlar kuranı kerimi öğretmenin yanında  ingilizceden tutunda yüzmeye kadar eğitim alıyorlar.benimde inşallah çocuğum olursa oraya vermeyi düşünüyoruz. :amin:
BENİM HALA UMUDUM VAR...