BEBEKLERDE TİROİT HORMON YETERSİZLİĞİ (Neonatal Hipotiroidizm)

Başlatan βαlκιz, 28 Şubat , 2011, 10:23:38

« önceki - sonraki »

βαlκιz

  Bebeklerde, en sık karşılaşılan ve en çok korkulan tiroid hastalığı,   tiroid hormonunun yetersiz salgılanmasıdır. Neonatal hipotiroidizm   olarak adlandırılan bu hastalıkta, bebeklerin tiroid bezesinden yeterli   tiroid hormonu salgılanmaz ve bebeğin fiziksel ve zeka gelişimi geri   kalır. Bu bebeklerde başarılı tedavi genellikle tam sonuç verirken   tedavi edilmeyen  bebeklerde dramatik gelişme geriliği kaçınılmazdır.   İşte bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.
1981 yılından beri gelişmiş ülkelerde yeni doğan bebeklerde "neonatal   tarama testi" yapılarak bebek kılcal kan damarı kanında (topuktan   alınan bir damla kanda) bulunan neonatal TSH ve T4 hormonu ölçümü   yapılmaktadır. Bu tarama testi gelişmiş ülkelerde doğum sonrası yapılan zorunlu testlerdendir. Bu sayede bu ülkelerde  troit kökenli gelişme geriliği ortadan kalkmıştır.
Ne tür Sonuçları Olur?
Tiroid hormonu yetersiz (hipotiroid) olan bebeklerde tedavi   yapılmazsa zeka geriliği ve boy kısalığı dikkat çekmektedir. Zeka düzeyi   düşüklüğünün nedeni, troid hormon eksikliği (hipotiroidizm) sonucunda   beyinde oluşan hasara bağlıdır. Zeka düzeyi belirteci olan IQ çoğunlukla   85'in altında olmakta, ancak bazen 55'in bile altına inebilmektedir.   Aynı şekilde boy kısalığı aile tarafından farkedildiğinde artık geçen   süreyi geriye döndürmek mümkün olamamakta, sadece ondan sonraki dönemde   beklenen gelişme tedavi ile önemli ölçüde sağlanabilmektedir.  Zeka   geriliği ve boy kısalığı, kandaki hormonun düşüklüğü ile paralel   gitmektedir; hormon düzeyine kadar düşükse zeka geriliği ve boy kısalığı   da o kadar düşük olmaktadır.
Doğumda yapılan Tarama Testi çok önemlidir, çünkü tarama testi ile   ortaya çıkan tiroit hormon yetersizliği vakalarının bir kısmında muayene   ile hiç bir anormallik gözlenmemektedir. Bebek büyüdükçe   hipotiroidizmin diğer belirtilerine ilave olarak tiroid bezesinin   büyümesi (guatr) da görülebilir.
Hangi sıklıkta Görülür?
Bu hastalığın görülme sıklığı ülkeden ülkeye ve kullanılan tarama   testinin hassasiyetine göre değişmektedir. Avrupa'da her 3300 bebeğin   birinde tiroid hormon yetmezliği olduğu kabul edilmektedir.  Düşük doğum   ağrılıklı bebeklerde bu hastalık daha sık görülmektedir.
Nedenleri Nelerdir?
Bu hastalığın nedeni çoğunlukla doğuştan tiroid bezesinin   gelişmesinde ve normal fonksiyon göstermesinde ortaya çıkan   aksamalardır. Bu durum bazen tiroid bezesinin normalde olması gereken   yerde olmayıp başka yerlere yerleşmesi ve orada yeterli düzeyde   gelişememesine bağlıdır. Bu duruma ektopik tiroid denir. Bunun yanında   bazen tiroid bezesi normal yerinde ve büyüklüğünde olmasına rağmen   beyinden salgılanan TSH hormonunun eksikliği normal bir tiroid   fonksiyonu oluşumunu engelleyebilir. Bebekte bazen doğumdan sonra ortaya   çıkan nedenlerle de hormon yetersizliği olabilir. Bunların en yaygını   'tiroidit' denilen tiroid bezesinin iltihabıdır.
Belirtileri Nelerdir?
Doğum sonrasında uzayan sarılık, vücutta şişlik (ödem), doğumun   gecikmesi, doğum ağırlığında düşüklük, vücut ısısında düşüklük, kafa   arkasının büyük olması, emme güçlüğü, beslenme zorluğu, kilo almada   yavaşlık, yavaş hareket, uykuya eğilim çok fazla olması, kabızlık, karın   bölgesinin gergin ve şiş görünümü, solunum zorluğu, cilt kuruluğu, dil   büyüklüğü, ağlarken sesinin kalın ve bozuk çıkması gibi belirtilerin bir   kısmı görülebilir. Bu belirtilerin tümünün bir bebekte olması şart   değildir. Eğer tiroid hormon yetmezliği uzun sürerse hastanın tiroit   bezesi büyüyerek guatr gözle görülür hale gelebilir.
Tanı Nasıl Konulur?
Yeni doğan bebeklerdeki hipotiroidizm tanısının en kolay yolu doğum   sonrası tarama testi yapılmasıdır.Bu tarama testinde neonatal TSH ölçümü   yeterlidir. Daha sonraki dönemlerde ise kanda tiroid hormon düzeyi ile   neonatal TSH ölçümü yapılır. Bu ölçümlerden elde edilen sonuca göre   sintigrafi ve ultrasonografi gerekebilir. Sintigrafi, özellikle   ultrasonda tiroid bezesi görülmemiş ise (ektopik tiroid) yapılmalıdır.   Aksi halde 15 yaş altındaki hastalarda  sintigrafik inceleme tavsiye   edilmez.
Yeni Doğan Bebeklerde Zorunlu Tiroid Yetmezliği (Hipotiroidizm) Taraması şart!
Ortalama her 3500 yeni doğan bebeğin birinde tiroit hormon yetmezliği   görülmektedir. Batı ülkelerinde bu nedenle yeni doğan bebeklere tiroid   hormon yetmezliği taraması yapılmaktadır. Ortalama her 3500 yeni doğan   bebeğin birinde görülen fenilketanürü hastalığı için Batı ülkelerinde ve   ülkemizde tarama testi yaklaşık son 15 yıldır zorunlu hale gelmiş   durumda. Fenilketanüri hastalığında bu tarama testini yerleştirmeyi   başaran Türkiye, en az onun kadar yaygın tiroid hormon yetmezliğinde de   yeni doğan bebeklerde, aynı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, bu tarama   testini uygulamaya koymalıdır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Yeni doğan bebeklerdeki hipotiroidizm tedavisinde, eksik olan tiroid   hormonunu bebeğe ağız yoluyla vermek esastır. Tedavinin takibi önemli   olup verilen dozun yeterli olup olmadığının devamlı takibini gerektirir.   Yeterli verilmezse gelişim geriliği devam ederken fazla verilmesi   durumunda yan tesirler ortaya çıkabilir.

alıntıdır
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

¤°´¯`°¤ PAMUĞUM ¤°´¯`°¤

en korktuğum konuuuu paylaşım için teşekkürler.hipotiroid rahatsızıyım ve bebeğimde hasar bırakmaması için elimden geleni yapıyorumm umarım oğlum sapasağlam gelirrr  :amin:
✿Benim kendi minik,yolu uzun misafirim.. Yaşamak için en geçerli sebebim, Dilerim Rabbim en güzel yazıları yazmış olsun sana..✿


βαlκιz

:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

¤°´¯`°¤ PAMUĞUM ¤°´¯`°¤

sağol canım inşallahhh çıkmasın diye her ay doktora gidip ilacımı ayarlatıyorum allaha emanett bebişimm
✿Benim kendi minik,yolu uzun misafirim.. Yaşamak için en geçerli sebebim, Dilerim Rabbim en güzel yazıları yazmış olsun sana..✿


izemsevi

bende sendenim hurcum 6yıldır ilaç kullanıyoru ve her ay tshların ölçümüne gidiyorum ben levetron kullanıyorum 125 bende hamişim 18 haftalık





¤°´¯`°¤ PAMUĞUM ¤°´¯`°¤

Alıntı yapılan: izemsevi - 28 Şubat , 2011, 11:49:17
bende sendenim hurcum 6yıldır ilaç kullanıyoru ve her ay tshların ölçümüne gidiyorum ben levetron kullanıyorum 125 bende hamişim 18 haftalık

BENDE 6 YILDIR İLAÇ KULLANIYORUM CANIM LEVOTİRONU DEĞİŞTİRDİLER BENİM BU YIL EXRHTOX DİYE Bİ İLAÇ VAR ONDAN 50 MG İÇİYORUM
✿Benim kendi minik,yolu uzun misafirim.. Yaşamak için en geçerli sebebim, Dilerim Rabbim en güzel yazıları yazmış olsun sana..✿


¤°´¯`°¤ PAMUĞUM ¤°´¯`°¤

20 HAFTALIK HAMİLEYİM BU ARADA ENDİŞELENİYORUM İLK GÜNDEN BERİ
✿Benim kendi minik,yolu uzun misafirim.. Yaşamak için en geçerli sebebim, Dilerim Rabbim en güzel yazıları yazmış olsun sana..✿


izemsevi

canım ben bu anlamda dr çok güveniyorum uzmanlık alanı bu bende ilaç değişimi olmadı sadece hamilelik öncesi 100 içiyordum şimdi 125 içiyorum bana dr hamilelik öncesi normal insanda 4.50 nin üstüne çıkmaması gerekiyor ama bu değer tüm bilimsel kaynaklarda hamilelik için 2.50 yi geçmemesi gerekiyor dedi şimdi allaha şükür iyiyim canım endişe edecek bir şey yok bazı hamişler bilmiyor onlar için riskli ben drumla herzaman konuşuyorum bu konuda





elif35

eşimin kkuzeninin oğlunda var bu rahatsızlık yağmurdan 13 gün küçük 1 ay erken doğdu sürekli kontrol altında tutuluyor eğer düzene girmezse ömür boyu ilaç kullanacakmış dua ediyoruz hepimiz inşallah düzelir diye çok zro bir durum gerçekten Allah kimseye yaşatmasın o durumları :amin:



°•.ℓανιηуα.•°

kızlar benim bebeğimin tiroid hormonu düşük çıktı. çok üzgünüm... anne karnında bi hasar nırakmış mıdır sizce?



°♥°k@rd€L€ñ¬@zr@°♥°

bendede tsh yukselmesi var malesef hamileligimde cikti  :sad1: 6.800 degerim ilac kullaniyordum iki aydir 50 mg ydi gecen gittim hic dusmemis ama artmamista dozunu yukseltti doktor 75 mg verdi  :-\ bebegime gecmesin diye dua ediyorum insallah bende omur boyu kullanmam  :amin:


:love9: KUZUCUKLARIM RABBIM SIZI KORUSUN :love9: