18 Nisan , 2024, 03:46:20

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Bebeğinize mahremiyeti öğretin

Başlatan இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ, 08 Şubat , 2011, 01:36:59

« önceki - sonraki »

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ

Dışarıda nasıl çıplaklığın sınırları varsa evinizde de bazı sınırlar olmalı. Siz nasıl çırılçıplak dolaşmıyorsanız, çocuğunuza da bunu öğretmelisiniz. Evin bazı bölümlerinde; tuvalette, banyoda, odasında yalnız kalmak gerektiğini anlatmanız ve bir alışkanlık haline getirmesini sağlamak elinizde.

Çocuğun mahremiyet duygusunu öğrenmesi gerekir. Çocuklar genel olarak üç yaşından sonra bedeniyle ilgili bazı kuralları öğrenmeye başlar. Ancak bu konuda katı bir tutum almak onda suçluluk duygusu yaratacaktır. Evde çırılçıplak dolaşmak istediği zaman aşırı bir tepki gösterip, "çok ayıp, çok günah" gibi sözcükler kullanmayın. Bu soyut ifadeleri anlayabilecek durumda değildir.

Devir değişti. "Ayıp, günah" sözcüklerini daha az kullanır olduk. Artık, çıplaklığın en azından belirli ölçülerde açık giyinmenin ayıplandığı devirleri geride bıraktık. Ama ne mayo giymeniz nede mini etekle dolaşmanız çocuğunuzun merakını gidermek için yeterli olmayabilir. O, dış dünyayı tanımaya ve uyum göstermeye çalışırken en az kendi bedeni kadar, sizinkini de tanımak isteyecektir. Her şeyden önce merak eden çocuğunuzun normal bir gelişim süreci içinde olduğunu bilmeniz gerekir. Uzmanlar, sorularının cevaplanmadığı, ayıp ve yasaklara karşılanan çocuğun cevap aramaya devam edeceğini, ancak içe dönerek dışarı yansıtmayacağını belirtiyorlar.

Ancak, çıplak bedeninizi merak eden çocuğunuz karşısında, çıplaklığı bayağılaştırmadan kuracağınız iletişim çok önemli. Çünkü aşırı çıplaklık olarak nitelenebilecek davranışlar çocuğunuzun yanlış kanılar edinmesini sağlayabilir.

Aysel Karadam 5 yaşındaki oğlunun meraklı soruları karşısında bazen ne yapacağını şaşırdığını anlatıyor. "Odamda üstümü değiştirirken, aniden kapı açılıyor.Anlıyorum ki beni çıplak halde görmek istiyor. Birkaç kez kızdım. Ama bu işe yaramadı. Ara sıra da kucağıma oturup göğsüme dokunmaya çalıştığını fark ettim. Annelerin göğüslerinin neden büyük olduğunu anlamaya çalışıyordu. Özellikle televizyonda gördüğü mayolu görüntülerden sonra bana "Anne senin de böyle göğsün var değil mi?" diye sorular yöneltmeye başladı. "Kadınların niye göğüsleri var?" diyordu ardından. Anladım ki, o farklılıkları keşfetmeye çalışıyor. Önce, bebeklerin nasıl emdiklerini anlatmaya çalıştım. Belgesel fotoğraflar bu konuda işime yaradı. Bir koyunun kuzuyu, bir kedinin yavrusunu emziren fotoğraflarını gösterdim. Göğüslerin ne işe yaradığını anlamıştı ama görmek ve emin olmak istediğini biliyordum. Bir gün soyunurken sanki o yanımda yokmuş gibi davrandım. Buluzümü çıkardım.Beni atletimle gördü. Dikkatlice baktı ve güldü. Artık benim de diğer manken bayanlar gibi olduğuma kanaat getirdi. O günden sonra bir daha yatak odamın kapısını açma gereği duymadı."

Evde özel alanlar olduğunu bilmeli
Çocuk, doğduğu andan itibaren annesinin sıcaklığına ihtiyaç duyar. Annesiyle kuracağı tensel temas, onun kendisini huzurlu ve güvende hissetmesini sağlar. Bedensel dilin önemli olduğu çocukluk döneminde bu tensel yakınlığı hep arayacaktır. Sizi öpecek, kucağınıza oturacak, boynunuza sarılacak, saçınızı okşayacaktır. Bu temastan uzak tutulan çocuk sevilip sevilmediği konusunda kuşkular duyar. Ancak bu temasın da bir ölçüsü var. Anne çocuk yada baba çocuk ilişkilerinde de belirli dengeler söz konusudur ve bu dengeleri bazı kurallar sağlar.

Çocuğa kendinizi göstererek "Bak ben çıplak dolaşıyor muyum?" diyerek ikna edebilirsiniz. Giysilerin insanları nasıl koruduğunu da açıklayabilirsiniz. "Kilodunu giymezsen yerdeki mikroplar sana bulaşır ve hasta eder." Tarzında ancak ses tonunuza dikkat ederek yumuşak bir üslupla anlatmaya çalışın.Çocuğunuza 3-4 yaşından itibaren kendi giyinmesini ve giyinirken genel olarak odasında yalnız kalması gerektiğini anlatın. Özellikle misafirlerin yanında giyinilmemesi gerektiğini sık sık yineleyin. Odasında giyinen çocuğunuza kapısını ve penceresini kapalı tutmasını öğretmeye çalışın.

Eğer çocuğunuz 5-6 yaşlarındaysa giyinmek için odasında kalmak istediğinde ısrar ediyorsa, onu anlayışla karşılayın. Bu davranışı karşısında alaycı bir tutum takınmak doğru değildir. Bu dönemlerde çocuğun utangaç olması normal bir gelişimdir.

Çocuğunuzun tuvaletteyken kapısını kapalı tutması gerektiğini ve banyo yada tuvalete girmek istediğinde kapıyı mutlaka çalması gerektiğini öğretin. Böylece banyo ve tuvaletin özel bir alan olduğu fikri kafasına yerleşecektir. Eğer küçük yaşta ise ve lazımlığa tuvaletini yapıyorsa dikkat edeceğiniz nokta, lazımlığı herkesin görebileceği bir yere değil, yine banyoya koymanız gerektiğidir. Bu durumda banyonun kapısını sıkıca kapatmadan ne yaptığını görmek amacıyla aralık bırakabilirsiniz.

Kapıyı vurmasını öğretin
Eğer siz tuvalette yada banyoda iseniz, onun içeri girmesine izin vermeyin. Ancak merakını yenemeyen bazı çocuklar, aniden kapıyı açıp sizi görmek isteyebilirler. Böyle bir durumda yapacağınız şey aniden aşırı bir tepki olmamalı. Çünkü bu onda büyük bir suçluluk hissinin doğmasına neden olur. Çünkü kendi bedeninin çıplaklığını doğal karşılayan çocuk için sizi çıplak görmeyi de isteyebilir. Bu durumda ona banyo yada tuvalete girmeden önce mutlaka kapıyı çalması gerektiğini, içerideki kişi gel derse, gelebileceğini anlatın.

Çocuğunuz çeşitli yöntemler deneyebilir. Banyo kapısında size mutlaka bir şeyler anlatması gerektiğini söylediğinde dinleyemeyeceğiniz konusunda ısrar edin. "Banyodan sonra seni uzun uzun dinlerim" diyerek rahatlamasını sağlayın.

Banyodan sonra evin içinde çıplak olarak odanıza gitmeyin. Mutlaka üzerinize bornoz yada havlu alın. Çünkü sizin davranışınızı çocuğunuz tekrarlamak isteyebilir. Çıplak kalmanın ancak evin bazı bölümlerinde olması gerektiğini kavratmak için, sizin de davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekir.

Bazı anne ve babalar çocuklarıyla birlikte yıkanır. Ancak bebeğinizin 18.ayından sonra bu alışkanlığı bırakmanız gerekir. Çünkü anne yada babayla bu denli bir yakınlaşma çocuğun sağlıklı duygusal gelişimi açısından hiç sağlıklı değildir. Çocuk kendi bedeniyle anne ve babasının bedeni arasında sınırlar olduğunu bilmek zorundadır. Aksi durumda çocuğun gerilmesine, kendi bağısız gelişimine fırsat tanımamış olursunuz.

Yatak odanız da en az tuvalet ve banyo kadar önemlidir. Çocuğunuza siz yatak odasındayken kapının vurulmadan girilmeyeceğini öğretin. "Ben giyiniyor olabilirim. Ve giyinirken yalnız kalmalıyım. Onun için ben istemeden sen giremezsin." diye açıklama yapmalısınız. Ancak, geceleri zaman zaman çeşitli nedenlerle yatak odanıza gelebileceğini düşünerek dikkatli olmanız gerekir. Özellikle çıplak yatmayı seviyorsanız, bu alışkanlığı değiştirmeniz çocuğunuz açısından oldukça önemlidir. Yatağınıza gelen çocuğunuzun sizi çıplak bulması farklı düşüncelere kapılmasına neden olabilir. Siz iyisi mi tedbiri elden bırakmayın.


(sağlıkvakfı)
alıntı

❤ᏳϋᏝᏕᎪᎻ ᏉᏋ ᎩᎪᏩ௱பᎡ'ப❤

süper konu canım

emeğine sağlık  :opucuk: :opucuk:
:love9: KUZUM 4 YAŞINDA  :love9:

selmay

cok guzel tesekkurler bebegim daHA KUCUK AMA simdiden ögrenmek bilgili olmak  gereklii  emeginize saglikk

DER!N






♥♥ Ecrin´in Annisi ♥♥


Lă_Tăhzen!




tesekkürler canım güzel bir konuya deginmişsin benimde en çok üzerinde duracagım bi konu mahremiyet rabbim yardımcımız olsun yavrularımızı yetiştirmede   :amin:

ยรlคภ๓คz göภlüm



AککORTįє

teşekkürler sibelcim kesinlikle çok önemli bir konu


мiŁenα.

teşekkürler çok faydalı bir konu seçmişsin :icon_thumright: :opucuk:


:love9: :love7: :love9:


βαlκιz

çok güzel bir paylaşım teşekkür ederim
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ


мiŁenα.



:love9: :love7: :love9:


இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ


SiRiNe

COK GUZEL BIR KONU ELLERINE SAGLIK CANIM

BUNDAN 2 SENE ÖNCE BIR ARKADASIMLA DIGER BIR ARKADASIMIZI ZIYARETE GITMISTIK..

ARKADASIMIN 6 YASINDA OGLU VAR DIGER KIZINDA 8 AYLIK BIR KIZ BEBEGI VARDI...

ALTINI DEGISTIRIRKEN KIZINA BAKMAMASINI ISTEDI ANNE ILK ÖNCE AKLIMA GELEN AMA BUNLARIN IKISIDE COCUK DIYE GELDI FAKAT DUSUNDUM VE MANTIKLI BULDUM....
:)


Mine'l Aşk

Teşekkürler...

Faydalı bir paylaşım olmuş... :icon_thumright:


Canım Oğlum Rabbim Yüzünden Gülücükleri, Kalbinden Sevgi ve Merhameti, Bedeninden Sağlık Sıhhati Eksik Etmesin İnşAllah