Bebeklerin biberonla uyumasını engelleyin

Başlatan Lă_Tăhzen!, 01 Şubat , 2011, 23:04:39

« önceki - sonraki »

Lă_Tăhzen!

Bebeklerin biberonla uyumasını engelleyin

Uzmanlar, bebeklik döneminde dişlerde oluşan küçük kahverengi lekelerin diş çürüklerinin habercisi olduğunu bildirdi.

Bebeklerde diş çürüklerinin nedeninin genelde belli olduğunu anlatan uzmanlar, bebeklerde de diş bakımına özen gösterilmesini istedi.

Diş sağlığı açısından bebeklerin biberonla uyumalarını engellemek, biberon ile verilen yiyeceklerde şeker, tatlandırıcı, bal gibi şekerli gıdaların konulmaması gerektiği bildirildi.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, bebeklerde oluşan diş çürüklerinin, bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediğini ve anne babaların dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Bebeklerde dişler çıkar çıkmaz kahverengi lekelerin oluştuğunu aktaran Dr. Çetinkara, şu bilgileri verdi:

Kahverengi lekelerin oluştuğu dişler ileriki süreçte kırılıp dökülür. Bu lekeler diş çürükleridir ve dişler çürüdüğü için de kırılır. Bu kadar erken dönemde çürük oluşmasının nedeni ise biberon çürükleridir. Bunları önlemek mümkündür. Bebeklerin gece ağzında biberonla uyumasını önlemeliyiz. Biberondaki süte şeker, bal, pekmez ve tatlandırıcılar eklenmemelidir. Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirilmelidir. Beslendikten sonra bebeklerin dişleri ıslak ve temiz bezle temizlenmelidir. Eğer bebek biberon ya da yalancı emzik kullanmadığı halde dişlerde bu tip lekeler ve kırıklar görülürse hipopilazi düşünülür. Hipopilazi, annenin gebelikteilaçkullanımına ya da bebeğin geçirdiği ateşli hastalıklara bağlı diş minesindeki lekelenmeleridir."

Dr. Kadir Çetinkara, bebeklerdeki diş bakımının erişkinlerdeki kadar önemli olduğunu vurgulayarak, 'Süt dişidir, nasıl olsa yenisi gelecek' anlayışının yanlış olduğunu söyledi. Çetinkara, bu dişlerin kolayca gözden çıkarılamayacağını, anne ve babaların, elinden geldiğinde bebeklerin dişlerine hijyenik olarak dikkat etmeleri ve ihmalkar davranmamaları gerektiğini söyledi. Çetinkara, diş çürüklerinde hemen bir hekime gidilip tedavi süreci başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.