Uyuşturucu, alkol ve sigaraya hayır demeyi öğretin!

Başlatan SiRiNe, 09 Aralık , 2010, 18:05:16

« önceki - sonraki »

SiRiNe

Ne yazık ki, ergenlik bugün yapılanların yarın yol açacağı sonuçların değerlendirilemediği bir dönemdir. Ayrıca ergenler kendilerine bir şey olmayacağına ve başkalarının yaşadığı sorunları yaşamayacaklarına inanma eğilimindedirler.

Bir yetişkin olarak kendi kimliğini bulma süreci olan ergenlik birçok denemenin de yapıldığı bir dönemdir. Uzun vadeli sonuçların değerlendirilememesi ve kendisine bir şey olmayacağı yanılgısı ergenlerin riskli denemeler yapmalarına da yol açabilir.

Ayrıca kimlik arayışı sürecinde bir arkadaş grubuna dahil olma ve onlar tarafından kabul görmenin önemi de artar. Bu da ergenlerin arkadaş baskısına maruz kalmalarına ve çeşitli riskli davranışlar göstermelerine neden olabilir.

Buna karşın araştırmalar, ergenler için anne-babaların zannedilenden çok daha önemli olduğunu ortaya koymuştur. Çocuklarının yaşamına dahil olan; iyi rol modelleri olmaya devam eden; bazı kuralları belirleyen ve bunları tutarlı bir şekilde uygulayan; iletişim kanallarını sürekli açık tutan ve çocukları ile bağlantıyı koparmayan anne-babaların çocuklarının yaşamındaki bu riskli dönemde de belirleyici rol oynamaya devam etmeleri mümkündür.

Çocuğunuzun sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddeleri denemesine yönelik baskılara direnmesi için yapabileceklerinizden bazıları:

Onunla ilgilenen bir yetişkin olarak alkol, sigara ve madde kullanmalarını istemediğinizi net bir şekilde belirtinAnne-babalar, büyükanne/babalar, amcalar, dayılar, teyzeler, halalar, öğretmenler ve çocuğun yaşamında rol oynayan diğer yetişkinler gençlerin sigara, uyuşturucu ve alkol baskısına karşı koymalarında önemli bir rol oynayabilirler. Gençlerin alkol ve uyuşturucuya karşı koymalarında en büyük etken kendileriyle ilgilenen yetişkinler ile olan ilişkilerine zarar vermek istememeleri olmaktadır.

Arkadaş baskılarına karşı koyma alıştırmaları yapmasına yardımcı olunÇocuğunuza alkol, sigara ve uyuşturucunun zararlarını öğretmeniz önemlidir. Çocuğunuza öğretmeniz gereken bir diğer önemli şey ise "hayır" diyebilmektir. Tehlikeli durumlarda nasıl hayır diyeceğini önceden öğretirseniz, kararlarında kendini çok daha güvenli hissedecektir.

Bu amaçla birlikte, alkol, sigara ve uyuşturucu tekliflerini reddetme alıştırmaları yapın. Çocuğunuz ve kendinizin rol aldığı çeşitli senaryolar belirleyin. Siz zararlı bir şeyi teklif eden kişiyi canlandırırken, çocuğunuz bunları reddetme ve hayır deme alıştırmaları yapsın.



Ancak bu tek bir sefere mahsus bir alıştırma olarak kalmamalıdır. Çocukların karşılarındaki kişilerden etkilenme düzeyleri ve onların tekliflerine karşı koyma istek ve becerileri her yaşta farklılaşabilmektedir. Bu nedenle bu alıştırmaları zaman zaman tekrarlayarak, uzun bir süre boyunca yapmanız doğru olacaktır.

Sosyal ortamlarda kendisini rahat hissetmesi için yardımcı olunTemel sosyal beceriler konusunda alıştırmalar yapmanız yararlı olabilir. Gençler sosyal olarak kabul görmek ve dolayısıyla da sosyal olarak kabul görmelerini sağlayacak şeyleri öğrenmek isterler.

Çocuğunuzla, yeni insanlarla karşılaşma ve tanışma denemeleri yapın. Havayı yumuşatacak çeşitli cümleler bulmasına yardımcı olun. Başkalarına ne sorular sorabileceğini ve nasıl iyi bir dinleyici olabileceğini öğretin.

Bu konuda da çocuğunuzun katkılarını almaya özen gösterin. Hangi ortamlarda kendisini rahatsız hissettiğini sorun. Siz de kendinizi acemi ve rahatsız hissettiğiniz bir durumu anlatın. Böyle bir durumda neler yapılması gerektiği konusundaki fikirlerini sorun. Sosyal ortamların ilk anda herkes için zor olabileceğini anlatın ve kendi deneyimlerini anlatmasını isteyin.

Çocuğunuza bazı kişilerin sosyal ortamlarda rahatlamak amacıyla alkol ya da uyuşturucuya başvurabildiğini, oysa böyle yaparak aslında sosyal ortamlarda nasıl rahat olunabileceğini hiçbir zaman öğrenemediklerini anlatın. Herkesin zaman zaman kendini beceriksiz hissedebileceğini belirtin.

Medya mesajlarını analiz etmeyi öğretinMedyada alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı ile ilgili olarak verilen mesajlar çoğunlukla bu maddelerin içerdiği riskleri anlatmaz. Ergenlikte ise grup tarafından kabul edilme ve onaylanma arzusu yüksektir ve gençlerin sosyal olarak "normal" veya arzu edilir yaklaşım, davranış ve eylemleri belirlemelerinde medyanın etkisi önemli rol oynar.

Çocuğunuzun medya mesajlarını kendi mantık süzgecinden geçirmeyi öğrenmesine ve medyadaki alkol, uyuşturucu ve sigara mesajlarına direnmesi için yardımcı olun. Medyanın verdiği mesajları analiz etmesi, mesajların içeriğini anlaması ve çeşitli medya unsurlarında (televizyon, filmler, videolar, radyo ve müzik) mesajları iletmek için ne gibi yöntemlere başvurulduğunu anlamasına yardımcı olun.

Bu özellikle her gün uzun süreler boyunca medyaya maruz kalan gençler için çok önemli bir beceridir.



ALINTIDIR..!