22 Aylık Bebek: Cinsiyet Kavramı?

Başlatan βαlκιz, 28 Kasım , 2010, 20:49:08

« önceki - sonraki »

βαlκιz

2 yaşına yaklaşırken bebeğinizin cinsiyet algısının  geliştiğini  görebilirsiniz. Cinsel organına dokunması ve onu merak etmesi sizi şaşırtmamalı. Çok oralı olmayın ve panik yapmayın. Belki dikkatini başka yere çekmek de çözüm olabilir.Bu normal bir davranış. 22 ay civarında bir kız çocuk, bir erkek çocuğun kendisinden farklı olduğunu algılamaya başlar. Ancak cinsiyet Sınırları onlar için henüz net değildir ve bir kızın bir topla çok oynamak istemesi gayet doğaldır. Cinsel kimlik de diğer tüm süreçlerde olduğu gibi zamanla oturacaktır.Bu yaşlarda "Erkekler ağlamaz" diyerek onu teselli etmeniz pek de manidar değildir büyüyen bir delikanlı(!) için .

El Becerileri :



22 aylık  bebek kalem tutacak kadar gelişmiş parmak kaslarına sahip olacaktır. Ondan adınızı yazmasını beklemeyin; ama boş bir kağıdı karalamak, onun için güzel bir aktivite olabilir. Belki de dün sizi bulmaca çözerken gördü. Evet, yine taklit ediyor aslında. Onu boyalarla tanıştırabilirsiniz. Hatta oyun hamurlarıyla sanat eserleri yaratmasına izin verin Sadece konuşmayı iletişim aracı olarak görmeyin. Dokunmak ve bir şeyler yaratmak onun "kendisini ifade edebilmesi"  için son derece önemlidir. Tabii tüm bunları yaparken oyunun kurallarını o hissetmeden koyun. Örneğin, yere sereceğiniz bir örtü üzerinde oyun hamuruyla oynamak sizin için sorun olmaz. Ancak eline aldığı bir kalemle duvarlara bir mağara adamı gibi resim çiziyorsa biraz da suçlu sizsiniz. Ona kendini anlatabilmesi için kağıtlar verin ve ortamı yaratın.

Beşikten Yatağa :



Bebeğin büyüyen vücudu hareket etmek için daha çok alana ihtiyaç duyacaktır. Uyurken rahat etmesi için bir çok anne-baba bu dönemde bebeği beşikten bir çocuk yatağına geçirmek isterler. Ancak 22 aylık bir bebek, hayatında uyuduğu tek yer olan mekanın değişmesine tepki gösterebilir. Alıştığı düzenin değişmesi onu korkutabilir; bu nedenle geçişi aşamalı olarak yapmakta fayda var. Ayrıca "ikinciyi (belki de 3.yü!)" düşünüyorsanız beşiği boşaltmakta fayda var.

İkinci!



Bir bebeği yetiştirmenin çok kolay (!) olduğunu gören anne ikinciye heves edebilir. Eee.. bu sizin hakkınız. Böyle bir düşünceniz varsa yeni gelenin eskiyi endişelendirmemesi lazım. Hamileliğinizin son dönemlerine kadar yeni bir bebeğiniz olacağından pek söz etmeyebilirsiniz. Son aylarda, ilk göz ağrınıza kardeş geleceğini söyleyerek onu alıştırmalısınız. "Senin pabucun dama atılacak","Biz yeni bebeği seveceğiz"  gibi cümleler kullanmayın ve kullandırtmayın. Çünkü bu şekilde davranışlarla kardeş kıskançlığının temellerini kendi ellerimizle atıyoruz.

Oyun ve Oyuncak :



Onun bazı rolleri oynamasına izin verin. Bu da taklit yapmanın oyuna dökülmüş halidir.22 aylık bir çocuk yap-inan oyunlarına hayran olacaktır.

■Ona alacağınız bir oyuncak mutfak takımıyla bebeklerine çay servisi yapabilir,
■Oyuncak bir yazarkasa  "marketteki ablayı" oynamasını sağlayabilir,
■Bir topla oynayarak  "futbolcuyu olmaya" özenebilir ya da babasının yaparken mest olduğu bir hareketi yapmaya çalışabilir.(Biraz zor olacaktır)
■Arabayla oynayarak sürücü kursuna gitmeden önceki temel yeteneklerini geliştirir (Önünde yaklaşık 16 yıllık bir zaman olsa da!)
■Onu hayatı öğrenmesi için bir inşaatta çalıştıramazsınız ;  ama alacağınız renkli oyuncak bloklarla bir şeyler inşa etmesine imkan verebilirsiniz.
■Onu Televizyon izlemekten  uzak tutamıyorsanız, televizyonu da oyuncak yapın. Nasıl mı? İzlediği program hakkında onunla sohbet edip, sorular sorun. Orda gördüğü bir resmi birlikte yapmaya çalışın. Bu şekilde televizyonun tek taraflı konuşan canavar imajını kırabilirsiniz. Televizyonu interaktif bir malzeme haline sokmaya çalışın.Televizyon izleme saatlerini mümkün olduğunca minimumda tutmak da sizin göreviniz.
Oyuncaklar üzerindeki yaş uyarılarına  uymalısınız. Bebeğim 3 yaşındaki çocuğun yeteneklerine hemen kavuşsun diye düşünmek yanlış. Bu hem bebeğinizin küçük parçaları yutmasını engellemek için önemlidir hem de yaşının üstünde bir oyuncakla zaman geçirmek onun minik dünyası için çok büyük gelebilir.

Hayırlar :



22 aylık bir çocuk ''hayır'' kelimesini çok sever. Bu kelimeyi kullandıkça kendini ifade edebildiğini, bazı şeyleri yönetebildiğini düşünür. Çocuk gelişimi açısından bu önemli bir aşamadır. O, kişiliğini fark ettirmeye çalışıyor. Anlayışla karşılamak gerekir.

Çocuk Ve Eğitim :

Disiplin ceza değil , öğretmektir. Çocuğunuzun hayatın sınırsız olmadığını bilmesi gerekir. Ona, üzerinde iyi düşünülmüş sınırlar koymaksa sizin görevinizdir.Çocuk gelişimi, bir merdiveni yukarı doğru çıkmaya benzer, bebek bazı basmaklarda durur, bazen geri gider ama genelde hep yukarı çıkar. Sınırlar ise bu merdivenin yanlarındaki güvenlik bantlarıdır! Sınırlar olmadan bebeği ne kadar büyük bir tehlikeye atabileceğinizi şimdi daha rahat anlayabilirsiniz. Ergenlik çağına gelmiş; ama hayatı sınırsız algılayan bir çocuk emin olun çok sorun yaşayacak ve yaşatacaktır.

Kuralları siz koyun ve yapmasını istediğiniz hareketleri yaptıkça onu övün. Bu şekilde doğruyu öğrenmesi çok kolay olacaktır. Yapılmasını istemediğiniz hareket daha gelişmeden onun dikkatini başka yöne çekmek ise güzel bir strateji olabilir. Çocuğunuz oyun grubunda huysuzlanmaya veya diğer çocuğa sinirlenmeye başladıysa ona vurmasını beklemeyin. Hemen müdahale edin ve başka şeylerle meşgul olmasını sağlayın. Disiplin ve eğitimin başarılı olması için sürekliliğe inanın. Sizin yapmasını istemediğiniz bir hareketi akşam babası yapıyor ve bebeğin yapması için de teşvik ediyorsa,22 aylık bebeğin kafası karmakarışık olacaktır.

Bilgi Hapı:

Ağaç yaşken eğilir(Atasözü)

Eğitim ana kucağında başlar; her söylenilen kelime çocuğun kişiliğine konan bir tuğladır. (Hosea Ballov-Amerikalı Düşünür)
 
alıntıdır
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: