21 Aylık Bebek: Bağırmak Daha Çok Bağırmak

Başlatan βαlκιz, 28 Kasım , 2010, 20:46:35

« önceki - sonraki »

βαlκιz

  [/21 Aylık Bir bebeğiniz varsa yüksek ses sizi usandırabilir. İstediğini elde etmek için yüksek sesle konuşmak bebeğiniz için yeni bir iletişim kanalıdır. Her şeyi bağırarak ifade etmek istiyor olabilir. Hayır ! yılmak ve pes etmek yok. Bağırmalara maruz kalmak sizin kaderiniz değil. 2 yaş sendromu içinde değerlendirilebilecek bu olay için alabileceğiniz önlemler var.

Bağırmak :



Ona iletişimin ve sesini kullanmanın farklı yollarını göstermeyi deneyin. "Bağırma" diyerek ona doğru bağırmanız uzun vadede hiç işe yaramayacaktır. Örneğin, kulağına fısıldıyarak bir şeyler anlatırsanız, o da bir dahaki sefere belki bazı şeyleri sizin kulağınıza fısıldayacaktır! Bağırmasından rahatsız olduğunuzu sakin bir şekilde mimiklerinizle ona yansıtabilirsiniz. Çocuğunuz sahip olduğu tüm özellikleri deniyor. Tıpkı sizin gibi. Siz de yeni bir araba aldığınızda tüm özelliklerini kurcalamak ve öğrenmek istemez misiniz? O da Allahın ona verdiği yetenekleri sınamaktan geri kalmayacaktır. Sizin göreviniz bu sınamaları engellemek değil, sadece kontrol etmek.

Rutinler :



21 aylık  bebeğin düzene ihtiyacı devam eder. Minik aklında "şimdi ne olacak, sırada ne var acaba"  gibi çok büyük heyecanlar yaşaması pek sağlıklı değil. O, zaten bizim farkına dahi varmadığımız yüzlerce şey öğreniyor her gün. "Hımm demek televizyonun düğmesine basınca ses kayboluyor.." . Düşünsenize, her gün bu kadar şeyi öğrenmek onu ne kadar yoruyordur. Bu nedenle o, bazı şeyleri önceden bilmek zorunda."Karanlık çöktü demek ki uyku zamanı geliyor, anne benim dişlerimi fırçalamam için banyoya götürecek, bana kitap okuyacak ve sonra ben uyuyacağım". Düşünsenize, bunca karmaşa ve yenilik içinde bazı şeyleri biliyor olmak onun özgüveni için ne kadar önemli. Öğlen uykusunu, yemek yemeyi, yatağa gitmeyi bir düzen içinde yapmayı ona öğretin.

Bir de çocuğun bu kadar garantici olması bazı sorunlar çıkartabilir. Örneğin her zaman bütün olarak eline alıp yediği bisküvisi birden pat diye ortadan ikiye ayrılınca hüngür hüngür ağlayabilir. Bisküvünün bunu yapmasına alışık değildir. Ya da çok sevdiği patatesin havuçla yan yana gelmiş olması onda bir panik havası yaratabilir. Bunların olabileceğini ona sakin dille anlatın ve alışması için ona zaman verin.

Unutmayın hayat her zaman düz bir çizgi değil. Bazen zig zaglar da olabilir.

Tuvalet Eğitimi :



Çocuğunuzun hayatında hiçbir şey bir gecede olmuyor. Dolayısıyla tuvalet eğitimi de zaman alacaktır. Genellikle 18 ve 24. aylar arasında başlayan süreç sizin ve bebeğinizin birlikte gerçekleştireceği aşamalı bir başarıdır. İlk aşamada idrar yolu, sonra bağırsakları en son da ise gece hakimiyeti oluşacaktır. Tuvalet eğitimi hem fiziksel, hem psikolojik hem de sosyal içerikli bir olaydır. 21 aylık bir bebek fiziksel olarak boşaltım kaslarına hakim olabilir; ama şu ana kadar alıştığı tuvaletini giderme yönteminden uzaklaşmak istemeyebilir. Unutmayın onlar oluşturdukları düzeni severler!! Ayrıca tuvalet eğitimi sosyal bir olaydır; çünkü başkalarının bu işi nasıl yaptıklarını bilmeden  tuvaleti öğrenmesi onun için zor olacaktır. Bebeğiniz oturarak özellikle de koltuğun arkasına geçerek çişini veya kakasını yapıyorsa sizin için tuvalet eğitim zamanı gelmiştir. Tuvalet eğitimi zaman ve sabır gerektirir. Tuvalet eğitimi sayfalarımızda bolca bilgi bulacaksınız.

Araba Koltuğu :

Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı çalışmalara göre oto koltuğu kullanımı trafik kazalarında çocuk ölüm riskini  %46'lardan %3 lere indiriyor. Ülkemiz de nihayet 01. Haziran 2010 tarihinde bir yasayla uluslararası standartlara geçti. Boyu 135 santimetrenin veya ağırlığı da 36 kilogramın altındaki çocukların oto koltuğu kullanması zorunlu hale getirildi.

21 aylık bir bebeği araba koltuğunda tutmak eskisinden çok daha zor olabilir. Aslında bu günlerde bebeğinizi  uzun süre herhangi bir  yerde sabit tutmak zor olacaktır. Ancak arabada onun güvenliği çok önemlidir. Trafik Polisine vereceğiniz para cezası  hiçbir zaman bebeğinizin güvenlik bedeli olamaz. Bu konuyu "sadece  polis görünce kemer takmaya çalışan bir ebeveyn " olarak anlamanız zor olabilir. Arabada sizin de kemerinizi bağladığınızı ve beklediğinizi "kırılgan bebeğinize" söyleyin ve gösterin. Ona çalacağınız ve neşesini getirecek bir CD veya elinde oyalanması için vereceğiniz oyuncaklar kendisini oyalamayı sağlayacaktır. Ayrıca sohbet etmek, ona hikayeler anlatmak, çevreyi anlatmak da alternatifleriniz olabilir. Araba koltuğuyla ilgili detay yazıları okuyabilirsiniz. Arabaya biner binmez uyuyan bir çocuğunuz varsa kimseye söylemeyin; çünkü bizce  şanslısınız..

Bilgi Hapı :

Bebeğiniz gece uykuya dalmakta zorluk yaşıyorsa ona uyku öncesi masaj yapın. Sırtını ovmanız,alnını yumuşak parmak hareketlerinizle okşamanız onu sakinleştirecektir. Masajı  halen küçücük olan burnuna koyacağınız bir öpücükle bitirebilirsiniz. Böyle bir masaj günlük uyku öncesi düzeninizin bir parçası olabilir.Üstelik bu masajı bazen anne, bazen de baba yapabilir.
b]alıntıdır
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: