19 Aylık Bebek: Minik Yardımlar Nasıl Kazanılır?

Başlatan βαlκιz, 28 Kasım , 2010, 20:41:20

« önceki - sonraki »

βαlκιz

  19 Aylık miniğiniz size minik yardımlarda bulunabilir. Siz salonu toparlarken , onun da oyuncaklarını toplayıp oyuncak kutusuna atması ,sizi mutlu edecektir. Ev işi yapmak onun enerjisini boşaltması, yeni deneyimler kazanması; sizinse iş yükünüzü azaltması ve hoşunuza gitmesi açısından son derece faydalıdır.19 aylık bebeğin eline  elektrik süpürgesini tutuşturmazsınız; ama yardımlaşmanın güzel bir davranış olduğunu anlamasına katkıda bulunabilirsiniz.

"Teşekkür ederim" :



Eğer "teşekkür ederim" onun bildiği bir cümle değilse, bunu ona öğretmekte geç kalmayın. 19 ayına gelen bir çocuk artık görgü kurallarını uygulamalıdır.Onu karşınıza alıp bir görgü kuralları konferansı vermenize  gerek yok. Sadece taklit etmesine izin verin. Unutmayın bebeğiniz evde gördüğü hareketleri dışarıda tekrarlayacaktır. Etrafımızda daha iki yaşına gelmemiş çocuğuna su dolu bardağı uzatınca "teşekkür" eden, ona "lütfen sakin ol" diye seslenen bilinçli anneler görmek bizleri memnun ediyor. Asansörün kapısını sizin için tutan yaşlı amcaya teşekkür etmeniz; minik taklitçiniz için mükemmel bir deneyim olacaktır. Çok geçmeden o da size "teşekkür ederim" dediğinde de dünyalar sizin olacaktır.

Bazen O Kazansın ! :



İçindeki benlik duygusu gelişmeye başlamıştır. Fotoğraf albümünde kendini tanıyor ve "bu Ayşe" gibi cümleler kurarak kendi adını kullanıyorsa çocuğunuzun benlik gelişimi yol almaktadır. Bu bir süreçtir ve bir ayda olmayacaktır. Bu süreç içinde sizin onun elini tutmaya devam etmeniz gerekir. Onun Kendisine saygı ve özgüveni için bolca ''onaylanmaya'' ihtiyacı vardır. Yemek yemek ister misin? Sorusuna alacağınız "hayır" cevap olasılığının "evet"ten daha fazla olacağını bilin. Onun yerine "bu akşam havuç mu ? tavuk mu?" Gibi bir soruyla tercihi ona bırakın. Her iki cevabında da sizi amacınıza  ulaşmış olursunuz; o da kendi öz güvenini oluşturmaya başlar.

Kalsiyum Neden Gerekli :



19 aylık veya bu yaşlardaki bir çocuk fiziksel gelişime devam etmektedir. Onun kasları her geçen gün daha da çok çalışmaya başlamakta, kemikleri güçlenmekte ve dişleri daha çok işe yaramaktadır. Tüm bunlar için kalsiyum alımına dikkat etmelisiniz. Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum deposu olduğunu herkes biliyor. Televizyonda yapılan kalsiyum deposu içerikli reklamları da herkes izliyor. Market ziyaretinde bebeğinize bu gıdaları alabilirsiniz. Ama mutlaka ambalaj içeriklerini okuyun. En doğalın, en doğru olduğunu da unutmayın. Bebeğinizin kalsiyumu alabileceği doğal kaynaklar:

■Süt içmeyi sevebilir,
■Sütü sevmiyorsa, yoğurt ilkyardımınıza koşacaktır. İçindeki yararlı bakterilerle yoğurt sütten sonraki ikinci kalsiyum kaynağınız olmalıdır. Ona evde yoğurt hazırlayabilirsiniz,
■Diyelim ki "sade yoğurt" da sizinki için çözüm olmadı. Yeni çözüm meyveli yoğurt olacaktır. Meyveler içindeki tat, eminim yoğurdu daha bebek dostu yapacaktır.
■Peki ya hiç bebek kumpirinin(!) içine  peynir eritmeyi ya da et köftesinin harcına peynir katmayı denediniz mi. Bu şekilde "minik itirazcı"  süt ürünü almakta olduğunu bile anlamayacaktır.
D vitaminin Kalsiyum emilimini sağladığını biliyor muydunuz? Güneş cenneti ülkemizde bol güneş almayı deneyebilirsiniz. (güneşe karşı önlem de almak lazım!)Ya da Somon balığı, turunçgiller veya brokoli gibi yeşil yapraklı bitkiler bu işi yapabilir.

Tırmanma :



19 aylık bebek yeterice kalsiyum ve D vitamini alıyorsa yeni bir fiziksel gelişim sergiliyebilir: tırmanma. Bu bebeğinizin motor gelişimi açısından güçlü ve olumlu bir sinyaldir. Ama sizin açınızdan ise  dikkat sinyalidir. Güvenlik önlemlerini gözden geçirmeniz gerekecektir. Daha önce "nasıl olsa buraya ulaşamaz" dediğiniz her yer artık daha ulaşılabilir olacaktır. Çatı katındaki  babasının yanına gitmek isteyen bir bebek için demirden yapılmış incecik merdivenleri çıkmak harika bir  fikir olabilir. Ama eminiz bu sizin için iyi bir fikir olmayacaktır.

Tuvalet Eğitimi :



18 aydan itibaren bebeğiniz tuvalet eğitimine hazır olabilir. Çocuğunuz Boşaltım organlarına da söz geçirmeye başladıkça tuvaleti bez yerine, tuvalete yapmak daha kolay olacaktır. Tuvalet eğitimi konusundaki  ilk kural onu zorlamamak ve korkutmamaktır. İlk önce idrarını daha sonraysa kakasını tutabilecektir. İşi garantilemek için Ona tuvalete gittiğinizi ve bu işi nasıl yaptığınızı göstermekle başlayabilirsiniz. Önümüzdeki aylardaki konularımızda ise bu konuda daha fazla bilgi bulabileceğinizi garanti ediyoruz.

Bilgi Hapı:

Dokunma duyusuna hitap edecek basit oyuncaklar alın. Bu aylardaki bir çocuk ,tahta parçalarını birbirine vurmaktan, renkli ve dokusu olan oyuncaklardan hoşlanır. Onunla birlikte avm'deki kitapçıya bir ziyaret de güzel bir fikir olacaktır. Buradaki kitaplar onun için hem kitap hem oyuncak olacak şekilde geliştirilmiştir.
alıntıdır
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: