18 Aylık Bebek: Enerji İçeceği İçmiş Olabilir mi?

Başlatan βαlκιz, 28 Kasım , 2010, 20:38:46

« önceki - sonraki »

βαlκιz

18 aylık demek bir buçuk yılı geride bırakmak demek. Bu aylarda bebeğiniz bir enerji patlaması gösteriyor olabilir. Yürüyor, hatta koşuyor, her şeyi kurcalıyor ve uyumak istemiyor. Tüm bu enerjiyi nereden aldığını merak ediyorsunuz. Bu yaşlardaki bir çocuğun günlük 1.000-1.500 kalori civarında enerji harcadığı saptanmıştır. Bebeğiniz bu enerjiyi elde etmek için bir gün çok, ertesi gün daha az yiyebilir. Ama emin olun enerji içeceğine ihtiyacı yok.

Bebek Konuşuyor :



1,5 yaşındaki bebeğin 15 civarında kelimeyi söylemesi beklenir. Şüphesiz anladığı kelime sayısı daha fazla olacaktır. Genel olarak kız çocuklarının,erkek çocuklarından daha önce konuşması beklenir.(bu denge hayat boyunca devam edecek!!) Ama şunu bilin ki cinsiyet kavramı bebekte henüz oturmamıştır. Erkek bebeğinizin bir barbie bebekle oynaması, kızınızınsa bir kamyonu çok sevmesi son derece normaldir. Gitmek, gelmek, oynamak, aşağı ve yukarı gibi kelimeleri kullanabilir. Ama bunu sizin kadar kolaylıkla söyleyemez. Her söylediğini düzeltme gereği duymayın. Onunla bol bol konuşun. Özellikle evde abi veya abla varsa onunla diyalogları da önemli olacaktır. Bebek onlardan da çok şey öğrenecektir. Bu arada kardeş kıskançlığıyla aranız nasıl?

Çiğneme :



Bebeğin doğumdan itibaren tüm kasları her geçen gün daha da güçlenmektedir. Çiğneme de dişler ve kaslarla birlikte yapılan bir hareket. 18 aylık bebeğiniz ,bir pirzolayı eline alıp rahat rahat çiğneyemese de,onun artık daha çok çiğneyebildiğini rahatlıkla görürsünüz. Bu beslenme düzeni de onun daha rahat olmasını sağlayacaktır. Küçük dişlerinin gıdaları parçalaması, ağız kaslarının sindirime yardımcı olması çocuğunuz için önemli bir aşamadır.Yemekler mideye gitmeden gerekli parçalanma işlemi yukarılarda yapılmaktadır.Onu yeni besinlerle tanıştırıyor musunuz?

Bebek Büyüyor :



Doktor ziyaretlerinizde, bebek gelişim kartının artık bayağı dolu olduğunu göreceksiniz. Onun boyu ve kilosu artmış, kafası büyümüştür. Ancak bebeklikte ikinci yılda birinci yıldaki kadar fiziksel büyüme gerçekleşmez. Normalde bebekler birinci yıllarını bitirirken doğum ağırlıklarını üçe katlarlar; ama ikinci yılda bu büyüme hızı düşecektir. Birinci yaş günü ile ikinci yaş günü arasında bebeğin kilosu ortalama sadece %20 artar. (Ortalama 3 kilogram doğan bebek  birinci yaşında 10 kilogram ,2.yaş gününde 12 kilogram oluyor) Bunun anlamı şu: İlk yılki müthiş büyüme sıçramasını beklemeyin, elinize yemeği alıp bebeğinizin peşinden de koşturmayın. İlk yaş günündeki boğum boğum kolların yerini daha ince kollar alabilir. Halk arasında şöyle derler: "Bebek boya veriyor!". Bu doğru. Bebek aktifleştikçe yağ depoları erir, boy ve kollar uzar, dolayısıyla artık kafa boy orantısı yavaş yavaş normal insanların rasyolarına yaklaşacaktır.

Büyüme Hormonu ve Uyku :



1,5 yaşta bebek Gün içi uykularının bire düşürebilir. Bebek Enerjisini daha faydalı(!) işlerde kullanmayı düşünüyordur ve uykunun, onu dünyadan ayıracağını kurguluyor olabilir. Ama gün içi uyku onun için gereklidir. Akşam uykularının daha sorunsuz geçmesi için de gündüz uykusu faydalı olacaktır. Beyin ve vücut gelişimi için arada sırada mola vermek bebek için de şart. Akşam uykuları içinse aynı rutinlere devam etmeli ve uyku saatini esnetmemelisiniz. Unutmayın! O uyurken Büyüme hormonları iş başı yaparlar. Uykuya daldıktan bir saat sonra vücuttaki  büyüme hormonunun maximum seviyeye çıktığı tespit edilmiştir. Bebeğin kilo, boy, kemik gelişimi ve diş gelişimi için bu hormonu yeterince salgılaması gerekir. O nedenle uykuyu yapılması gerekli bir ödev gibi değil, faydalı bir araçmış gibi görmekte fayda var.

Gruplandırma Oyunları :



Onun renk ve şekil algısı gelişmiştir. Bu yeteneğini daha da geliştirmek için bazı oyunlar oynayabilirsiniz. Kırmızı parçaları bir kutuya, mavileri diğer kutuya atabilirsiniz. Ayrıca yıldızlar bir araya, kareler öteki kutuya. Bu bebeğin hayatı daha kolay algılamasına yardımcı olur. "Herşey çok da karmaşık değil canım, birçok şey birbirine benziyor" diye düşünür. Bırakın hayatı kolaylaştırsın.

Empati Ve Davranışlar :



18 aylık bir bebeğin başkalarının ne düşündüğünü veya ne hissettiğini bilmesini beklemeyin. Oyuncağını elinden almaya kalkan başka bir çocuğa vurabilir, onu sadece sevmek isteyen bir akrabaya ağlayabilir. Uzmanlar bu yaşlardaki bebek için "egosentrik" diyorlar.Yani o her şeyin merkezidir. Başkaları önemli değildir. Bu nedenle başkasına vurduğunda onun canının acıdığını anlamayacaktır. Ama siz bunun kötü bir davranış olduğunu ona mutlaka hissettirin. Hatta bu tür bir davranış geliştiriyorsa, daha davranış gerçekleşmeden onun dikkatini başka yöne almayı bilin. Oyun gruplarında onu yakından takip edin ve yeterince oyuncağınız olduğundan emin olun. Onun sosyal dünyası yeni yeni gelişmektedir.

Neden-sonuç ilişkisini neredeyse doğduğundan beri öğrenmeye çalışıyor ama bu süreç tam olarak oturmamıştır. 1,5 yaşındaki çocuk kapının hareket edebileceğini, kapanabileceğini düşünebilir; ama elinin arasında kalması durumunda canının yanacağını düşünemez. Bu nedenle kapı arasına parmak sıkışması, sıcak kalorifere dokunmak gibi olaylar sık yaşadığınız gelişmeler olabilir. Her geçen gün  ne kadar çok daha zeki olduğunu gözlemleyebilirsiniz; ama halen "öğrenme sürecinde" olduğunu asla unutmayın, ondan  genç bir kız veya bir delikanlı gibi davranmasını beklemeye hakkınız yok.

Bilgi Hapı:

Onun yaşamında her şey yavaştır aslında. Bunu unutmayın.

"Bu ayları kaçık ve çılgın olarak görün-ama kısa süren!..Sakinleşin ve geçmişi düşünün..her güzel şeyin sadece küçük paketlerle geldiğini göreceksiniz."
 
alıntıdır
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Balböceği