24 Nisan , 2024, 06:18:07

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


13 Aylık Bebek: Bebek Hayatı Öğreniyor

Başlatan βαlκιz, 28 Kasım , 2010, 20:25:21

« önceki - sonraki »

βαlκιz

  Öğrenmek onun gelişimi için çok önemli bir süreç. Önünde ona yol gösterenler olması belirsizlikleri yok etmek adına minik savaşçıya güç verecektir. Siz onun rehberi ve ilk  öğretmenisiniz. Unutmayın  çocuklar öğretmenlerine hayranlık duyarlar. Onu taklit etmek ve onun gibi olmak isterler. Bu nedenle yaptıklarınızın tekrarlanacağını ve iyi yada kötü huyların sizlerden bebeğe geçeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. 

 

Ayrılık Korkusu :

 

13 aylık bebek güçlü ayrılık endişesi yaşamaya devam etmektedir. Annesinin gideceğinden ve geri gelmeyeceğinden şüphelenmektedir. Siz diğer odaya gideli henüz 2 dakika olsa bile patırtı kopabilir! Çünkü bu iki dakika miniğe aylarca süren bir ayrılık olarak gelmiştir. Bebeğin zaman algısı gelişmemiştir ve bir dakika ile bir yıl arasındaki farkı anlaması pek kolay değildir. Yaşamın ilk yıllarında ''cee'' oyunu oynamak ayrılık korkusuna alışması için güzel bir yöntemdir. Bu günlerde onu yavaş yavaş yeni bir oyuna daha hazırlayabilirsiniz:"saklambaç". Saklanın ve sonra gelin! Bu şekilde bebeğiniz sizin kaybolmayacağınıza ve tekrar geri geleceğinize olan inancını pekiştirirsiniz.

İşe gitmeden önce "anne gidecek, geri gelecek"  "bay bay" diyerek çıkın. Siz asansördeyken onun ağlayan sesini duyacak ve çok üzüleceksiniz. Ama inanın apartmanı terk ettiğinizde bebek sizi çoktan unutmuş olacaktır.(Aslında hiçbir şeyi unutmuyor sadece ilgisi başka yere kayıyor)


Bebek Beslenmesi :

 

13 aylık bir bebek beslenmesinde anne sütünün yeri daha az , katı gıdaların yeri daha çoktur. Ağırlıklı olarak geceleri emzirmeye devam edebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına kadar emzirmeyi (İngilizce Sayfa) savunmaktadır. Ancak siz bebeğinizi sütten kesmek istiyorsanız bunu kademeli olarak gerçekleştirin. Çocuğun ani ve sert değişikliklere halen duyarlı olacağını unutmayın. Akşamları daha kısa süreli emzirmeler yaparak buna başlayabilirsiniz. Böylece beyninize ''süte daha az ihtiyaç var '' sinyali gönderirsiniz. Bir süre sonra vücudunuzdaki o harika düzen,sinyalle nasıl daha çok süt vermeye başladıysa,  bu kez sütü keser.

Bebek Ve Televizyon :

 

Uzmanlar  ilk 2 yıl  televizyonu yasaklıyorlar. Bunu sağlayabiliyorsanız sizi takdir etmek lazım. Çünkü bu dönemde bebeğinizin Televizyona ve DVD ye ihtiyacı kesinlikle yok. Ama eğer televizyonsuz bir ortam zor oluyorsa, bunu mümkün olduğunca minimuma indirmek lazım. Televizyonu yemek yedirmenin bir aracı olarak kullanmak da yanlış. Bebek, beslenmenin önemli bir iş olduğunu anlamalı.

Tekrar Etmek :

 

13 aylık bebeğin tekrar eden bir hayatı algılaması daha kolay olacaktır. Sabah kahvaltı yapılıyor, sonra oyun vakti. Öğlen uyku var, sonra akşam banyosu ve kitap okuyup uykuya dalmak. İnsanoğlu doğası gereği belirsizliği sevmez. Bu, sizin ortalıkta dolaşmayı artık iyice sevmeye başlayan bebeğiniz için de geçerli. Rutinleri bozmamaya çalışın. Tekrar demişken,13 aylık bir çocuk, çevresini ve  en çok da sizin taklidinizi yapmaya devam eder. Karşısına oturup el salladığınızda, alkış çaldığınızda aynısını yapmak onu çok mutlu eder. Muhtemelen bu hareketlere güçlü bir kahkaha eşlik edecektir.




Güvenlik :

 

Bebeğiniz ayaklandıkça güvenlik uygulamalarınızı sık sık gözden geçirmelisiniz. Onun içindeki merak duygusu hiç tahmin etmeyeceğiniz aksiyonlara gebe olabilir. Birkaç ay içinde tırmanma onun için bir çocuk oyuncağı(!) haline gelecektir. Ev kazalarına karşı dikkatli olun ve ilkyardım konusunda bilgi alın.

Bilgi Hapı:

13 aylık  bebek, yeni bir yeteneğini keşfedebilir: bağırmak. O, sesini yükselterek konuştukça ve bağırdıkça çok eğlenecektir. Ancak, Aynı şey sizin için geçerli olmayabilir. Onun bağırmaları sizi rahatsız ediyorsa ,''bağırma'' diye bağırmak  yerine yapabilecekleriniz var. Ona yüksek olmayan bir ses tonuyla şarkılar söyleyin. Zaman zaman kulağına eğilip fısıldayarak konuşun. Bu şekilde kendini ifade etmenin sadece bağırmak olmadığını ona öğretmiş olursunuz.
 
alıntıdır
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: