29 Mart , 2024, 15:41:19

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


1 Yaşında Bebek: Yeni Bir Hayat Başlıyor

Başlatan βαlκιz, 28 Kasım , 2010, 20:23:21

« önceki - sonraki »

βαlκιz

  Birçok kaynak hamileliği 9 ay değil, 21 ay olarak hesaplamaktadır. Buna göre, yaşamın  ilk yılı, anne karnında olmanın uzantısıdır. Bu Görüşe göre birey, gerçek  dünyasında yaşamaya 1 yaşını geçince başlar! Sık Ağlamalar, sık hastalanmalar ve emekleme artık geride kalmıştır. Bundan sonra yürümek, koşmak,uzun cümleler kurmak, daha çok oyun ve oyuncak, yeni arkadaşlar, sportif ve enerjik yapı ve beslenme gündemin yeni başlıkları olacaktır.

Yürüme Zamanı :



Minik kızınız veya oğlunuz henüz yürümeye başlamadıysa, bunun eli kulağında olduğunu bilmelisiniz. Şu aralar muhtemelen bolca ayağa kalkmalar ve tutunarak yürüme dönemidir. Özellikle ev içinde eşyalara tutunarak bir keşif gezisi yapmak bebeğin çok hoşuna gidecektir. Sizin elinize hatta parmaklarınıza tutunarak denge sağlamak ve hayatı öyle adımlamak da "minik kaşif" in hoşuna gidebilir. Onun için tehlike oluşturabilecek her şeyi önceden sezmeye çalışmak ve gerekli önlemleri almak sizin göreviniz olacaktır. İlk adımların Bebeklerin 15-16 aylık olunca görüldüğü bir çok vaka olduğunu da unutmayın.

Kişilik Gelişimi :



1 Yaş , bebeğin bağımsızlığını ilan etmeye başladığı dönemdir. Artık her geçen gün onun kendi başına daha çok zaman geçirdiğini göreceksiniz. Dünyayı tanıdıkça ilgi ve merak duygusu her geçen gün daha da artacaktır. Ancak o yine de sizin her zaman ulaşılabilir olmanızı bekler. "Anne!! " dediğinde sizin hemen arkasında duracağınızı(kelimenin her iki anlamıyla da) görmek ister. Hatta bunu sık sık test eder. Onu çok fazla kısıtlamadan "hayır ve yapma" kelimelerini mümkün olduğunca tehlikeli durumlarda kullanarak ilerlemenizde fayda var. Yapması doğru olmayan ancak tehlike de yaratmayan durumlarda dikkatini başka yere çekmek en uygun yöntem olacaktır. Örneğin, evde yerde bulduğu bir oyuncak kamyonu  ağzına götürdüğünü görürseniz ,ona ''bak burada ne güzel bir kuş var diyerek''dışarıyı gösterin. Bu şekilde onun merak duygusunu zedelemeden yanlış şeyler yapmasını engellemiş olursunuz. Ancak elektrik prizine yaklaştığını görüyorsanız "Hayır"ı kullanmakta tereddüt etmeyin.

Beslenme :



1 yılı dolduran bebekler artık aile yemeğinden pay almak ister. Siz ne yiyorsanız onun da ondan yemeğe hakkı vardır artık. Renkli beslenme kurallarına sizin de uymanız ve onu mümkün olduğunca farklı yiyeceklerle beslemeniz gerekir. Bebeği inek sütüyle daha çok besliyor olabilirsiniz. Bebeğin ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden karşılamak son derece akıllıca.  Ancak özellikle geceleri biberonu çocuğa verip o şekilde uykuya dalmasını beklemek çok doğru bir hareket değil. Bu durumda diş çürüklerine ve orta kulak iltihabına yakalanma riski yükselebilir. Ayrıca geceleri aşırı beslenen bebek,gündüz daha az yemeyi tercih edebilir.

Diş Bakımı :



Bebeğiniz birinci yaşını kutlarken ağzında bol miktarda diş bulunması olasıdır. Özellikle anne baba diş konusunda pek şanslı değilse,bebeğin de risk altında olduğunu unutmamak gerekir. Diş bakımı için ilk nokta bebeğin şekerli gıdalarla aşırı beslenmesinden kaçınmaktır. Bu hem bebeğin şeker içermeyen besinler tüketmesini engeller, hem de dişlerde çürüklerden kaçınılmış olur. Diş macunu kullanmadan yapılan diş temizliği dahi bebeğinizin sağlıklı dişlere sahip olmasına sebep olur.

Bilgi Hapı:

1 yaşına gelen  ''maceracı'' emeklemek, gezmek, belki yürümek, dokunmak ve bolca kurcalamak ister. Onun için güvenli bir oda veya bir alan yaratabilirsiniz. Burada özgürce gezebileceği her şeyi kurcalayabileceği ve sizi endişelendirmeyen bir ortam yaratın. Sevdiği oyuncaklarını da buraya taşıyın. Bu şekilde onun maceracı kişiliğine engel olmamış ve aynı zamanda güvenlik kaygılarınızdan kurtulmuş olursunuz.


 
ALINTIDIR..
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: