28 Mart , 2024, 23:53:14

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Baba Olmak

Başlatan Emine, 17 Ocak , 2007, 16:38:53

« önceki - sonraki »

Emine

17 Ocak , 2007, 16:38:53 Son düzenlenme: 17 Ocak , 2007, 16:49:56 Emine
Babalık, hamileliğin başlangıcıyla başlar; günümüzün babaları, eşlerinin hamileliğini, daha ilk günlerinden başlayarak, bir çocuk taşıyor ve onu besliyor olmanın yarattığı sıkıntıları, gün geçtikçe daha çok paylaşmaktalar.

Bir kadının hamile olduğu haberi, eşinin içinde ister istemez karmaşık duygular uyandırır. İlişkilerinin içinde bulunduğu durum, hamileliğin istenen, kararlaştırılmış bir şey mi olduğu, yoksa hiç hesapta yokken gerçekleşmiş, rastlantısal bir olay mı olduğu, erkeğin tepkisini etkiler; ayrıca bunun yanı sıra erkeğin kafası, parasal durumlarına ilişkin kaygılarla, evlerinin yeni bir kişi gelmesine elverişli büyüklükte olup olmadığı, vb birçok pratik sorun konusunda düşünce ve kaygılarla dolup taşacaktır. Bu durumda, erkeğin hamilelik haberine ilk tepkisinin, bir sevinç değil, bir kaygı duygusunun olması, çok sık rastlanan bir durumdur ve bu nedenle bir suçluluk duygusuna kapılamaması gerekir.

Haberin yarattığı ilk heyecan yatışınca da, ona kendisini dünyaya gelecek bebeğe yakın hissettirecek pek bir şey yoktur ve bir baba adayının bu durumda ilgisizliğe, kayıtsızlığa sürüklenmesi çok kolaydır. Ne var ki, olup bitenleri daha iyi anladıkça, hamilelik dönemi sırasında kendisine düşen görevleri üstlenecek ve eşinin bu dönemi elden geldiğince rahat geçirmesine katkıda bulunacaktır.

YARDIM ELİ : Yakın döneme kadar hamile bir kadına en çok yardımcı olan kişi annesi olurken, günümüzde, gün geçtikçe daha çok çift, "geniş aile" kavramından uzaklaşmakta, anne-babalarından ayrı ve çoğunlukla da oldukça uzakta yaşamaktadır. Dolayısıyla da, günümüzde baba adayları ve babalar, özellikle de annenin ev dışında çalışması durumunda, anne adaylığı ve anne rollerinin bir bölümünü üstlenmektedirler.  Hamilelik döneminiz sırasında bedeninizin geçirdiği değişiklikleri eşinizin bilmesi, gereksinimini duyduğunuz desteği size sağlamasına yardımcı olabilir. Eşinizin, özellikle sabah rahatsızlıklarının (hamileliğin ilk dönemindeki bulantı ve kusmalar), yorgunluk duygusunun, bel ve sırt ağrılarının farkında olması önemlidir. Ayrıca, doğum öncesi muayenelerinin tarihlerini bilmesi ve bunların bir kaçında size katılması gerekir. İşi gereği bunu yapamıyorsa, hiç değilse ultrason incelemesinden geçirileceğiniz sırada sizinle birlikte olmak için, elinden gelen çabayı göstermelidir.

ULTRASON İNCELEMESİNDE: Ultrason incelemesi gebeliğin genellikle 17. haftasında hamileliğin içinde bulunduğu aşamayı ve dölütün (cenin) canlı, normal olduğunu doğrulamak amacıyla uygulanır. Kadının ikiz -yada daha çok- bebek taşıması gibi bir durumun ortaya çıkmasında, böyle bir haberi hem annenin, hem babanın birlikte oldukları bir sırada duymaları çok daha iyi olur. Hamileliğinizin ilk döneminde, hemen her bakımdan tıpkı eskisi gibi göründüğünüz sıralarda eşinizin, bedeninizin geçirdiği değişiklikleri anlaması kolay olmayabilir. Ama hamileliğiniz ilerledikçe bu iş çok daha kolaylaşır. Ayrıca eşiniz, karnınıza eliyle hafifçe bastırarak dölyatağınızın büyümekte olduğunu hissedebilir. Daha sonra da bebeğin attığı tekmeleri algılayabilir ve bebeğin kalp atışlarını duyabilir.

Bu arada, bebeğin nerede dünyaya geleceği ve doğumun hangi yöntemle yapılacağı konusunda ortaklaşa bir karara varmanız gerekir. Bu durumda seçenekleri belirleyecek olan, kuşkusuz önce parasal olanaklarınız, sonra da hamileliğinizin nasıl geliştiği, ilk doğumunuzu yapacak olup olamamanız gibi tıbbi konulardır. Tıbbi konularda, hamileliğinizin gelişmesi boyunca doktorunuzun yapacağı açıklamaları eşinizin de duyması ve doğumunuzun nasıl yapılacağı konusundaki tartışmalara katılması son derece yararlı olacaktır.

DÜŞÜNME ZAMANI : Bu dönem aynı zamanda da, eşinizin doğumunuz sırasında yanınızda bulunmak konusunda iyice düşünüp taşınacağı dönemdir. Daha 20-25 yıl önce bunun çok az rastlanan bir olgu olmasına karşılık, günümüzde doğum sırasında eşlerinin yanında bulunmayı seçen baba adaylarının sayısı artmaktadır. Doğum sırasında ağrı çekmenize dayanabilecek midir? Kan görmeye dayanabilecek midir? Bütün bu konuları birlikte konuşmalısınız. Hamilelik döneminde eşlerin ruhsal ve duygusal durumunda olabilecek değişikliklere pek az erkek hazırdır. Oysa kadının hormonlar düzenindeki büyük altüst oluş, genellikle ruhsal çöküntüye, sıkıntıya, kendini sürekli yorgun hissetmesine yol açabilir. Bunların yanı sıra, bebeğin sağlığına ilişkin kaygılara da kapılabilirisiniz.

Eşiniz bu ruhsal ve duygusal değişikliklere göğüs germeyi öğrenmek zorundadır; ruhsal durumunuzda, dolayısıyla da davranışlarınızda çıkabilecek değişikliklerin, sürekli olmayacaklarını, yalnızca hamilelikten kaynaklandığını bilmesi gerekir. Bu tür değişikliklerin ortaya çıkabileceklerini önceden bilirse, duruma daha kolay katlanır. Hamilelik döneminde, yani bebeğin dünyaya gelmesinin beklendiği dönemde, önceden çözülmesi gereken birçok pratik sorun vardır ve bunlardan bazılarını baba adayının çözmesi, onun "babalık" rolüne alışmasına yardımcı olabilir. Bunlar arasında, bebek odasının hazırlanmasına,evde gerekli değişikliklerin yapılmasına katılmak, hatta bir bölümünü üstlenmek sayılabilir. Ama bu konuda bazen, eşinizi frenlemeniz, "baba" olduğunu bilmenin coşkusuyla evden fırlayıp, bir servet harcamasına engel olmanız gerekir.

Bebek karyolası, bebek arabası gibi pahalıca eşyaları almak, biraz piyasa araştırması gerektirir ve mağazaların anne-baba adaylarına satmaya uğraştıkları şeyleri birbirinden ayırmak, güç olabilir. Bir baba adayının, hele elinden bazı marangozluk işleri geliyorsa, bebeğin odasının hazırlanmasında yapabilecek çok şeyi vardır.

RAHATLIK ve KUVVET : Hamileliğinizin son haftalarına girdiğiniz sıralarda, hastaneye giderken yanınıza almanız gereken çantayı hazırlamış olmanız, eşinizin de bunu nereye koyduğunuzu bilmesi gerekir. Bu aşamada kendinizi son derece berbat, rahatsız bir durumda hissedebilirisiniz ve bu günlerde bel-sırt ağrıları, çok yaygın bir şikayettir. Ayrıca doğumun her an başlayabileceği korku ve kaygısı içinde olabilirsiniz. Bu durumda eşinizin yardımı ve desteği çok önemlidir. Ayrıca, hamileliğiniz sırasında  bir terslikle karşılaşmanız durumunda da, duygularınızı eşinizle paylaşabilmeniz içinizi rahatlatır.

Hamilelik dönemi sırasında cinsel ilişki, çoğunlukla sizin buna istek duymayacak bir durumda olmanız yada eşinizin, bebeğe her hangi bir biçimde zarar verebileceği korkusuna kapılması nedeniyle, kaygılara yol açabilir. Aslında normal ve sağlıklı bir hamilelikte cinsel ilişkinin hiçbir sakıncası yoktur. Bununla beraber, hamileliğin son dönemlerinde sakıncalı ve rahatsız edicidir.

Eşinizin ayrıca doğum başladığı zaman sizi hastaneye götürme konusunda doğum için fiili bir hazırlık yapması gerekir. Telefon ettiğinizde işinden hemen ayrılabilmek için üstleriyle konuşmalı, hastanenin genel telefonundan konuşabilmek için (eğer cep telefonu yoksa) yeterli telefon kartı bulundurmalı, kimlere telefon edileceğini iyi bilmeli, hatta sonradan hayıflanmamak için fotoğraf makinesini, hastaneye götüreceğiniz çantanın bir kenarına yerleştirmelidir.

DOĞUM SIRASINDA : Bebeğinizin sonunda dünyaya gelme saati geldiği zaman, eşiniz, duygusal bir alt üst oluş yaşamaya da önceden hazır olmalıdır. Sancılar içinde bir eşi düşünmek, her erkeği alt üst eder. Sizin ve bebeğinizin bu işi sorunsuz atlatmanızı kaygı içinde beklemesi de, çok güçtür. O dakikalarda siz bekleme odasındaki eşinizi düşünemeyecek kadar sıkıntı içinde olsanız da, doğumdan sonra odanızın kapısını açıp içeri girdiğinde yüzündeki  anlamı görmek, içinizi mutlulukla dolduracaktır. Bütün bu heyecanlı durumların ardından, "bomboş" duygularını paylaşacak kimse bulunmayan eve tek başına dönmesi - özellikle doğum gecenin geç bir saatinde olmuşsa- eşinizde yeni bir duygusal altüst oluşa yol açabilir.

Bununla beraber, ertesi sabah kendini toplayıp, siz henüz hastanede olduğunuza göre bazı işleri üstlenmesi gerektiğini anlayacak, büyük bir ihtimalle akrabaları hastaneye getirip, götürecek, ardından, eve dönüşünüzde birbirini izleyecek akraba ve dostları ağırlamak için gerekli yiyecek-içecek alışverişini yapacaktır. Kuşkusuz, hastaneye gitmenizden önce eline küçük bir liste vermiş olmanız, işini daha da kolaylaştıracaktır.

ranişim

bizlerle bu güzel bilgileri paylaştığın için teşekkürler canım :flowers: :flowers:
Bir yildiz sec kendin icin gökyüzünden
gözlerin gibi parlak,
senin gibi tatli olsun,
bir yildizda bana sec,
parlakligi önemli degil yeterki sana yakin olsun!

mirayım

benim eşim ilk aylar pek farkında değil gibi davranıyordu ne zamanki bebiş hareketlendi karnımda elli ayakalı görüd ultrasonda anladı bazı şeylerin ciddiyetini şimdi göbeğimi bile ellerken birşey olacak diye korkuyor . . .

bu bilgileri bizimle paylaştığın için çok teşekkürler