çocuğunuz 1 yaşını doldurduğu halde yürüme belirtisi göstermiyorsa ne yapılabili

Başlatan βαlκιz, 14 Mart , 2010, 03:49:16

« önceki - sonraki »

βαlκιz

Sağlıklı bir çocuğun 18. aya veya 2 yaşa ulaşmadan yürüyebilmesi beklenmektedir. Ancak çocuk, konuşmada olduğu gibi diğer gelişim alanlarında da gecikme gösterebilir.
Melekler Mekanı - çocuğunuz 1 yaşını doldurduğu halde yürüme belirtisi göstermiyorsa ne yapılabilir? Bu konuda öncelikle, çocuğunuzun diğer alanlardaki gelişimini göz önüne alın. O, dik oturabiliyor mu ve emekleyebiliyor mu? Büyük beceriyle emekleyen çocuklar, genellikle geç yürüyen çocuklardır. Çünkü onlar, el ve ayaklarının üstünde güvenli şekilde hareket ettikleri yöntemden, sadece iki ayaklarını kullanabilecekleri, denge kurması zor yönteme geçmek için bir sebep görememektedirler. Diğer bir geç yürüyen çocuk grubu ise ayaklarını yere sürüyerek yürüme alışkanlığı edinmiş çocuklardır. Dikkat etmeniz gereken önemli nokta şudur; "Çocuğunuz sandalyeye tutunup kendini çekerek ayağa kalkabilmekte midir?"
Anlaşılmaz sesler çıkarıp, hatta bazı sözcükler oluşturmakta mıdır? Normal düzeyde merak göstermekte midir ve ince el becerisi gelişmiş midir? Objeleri avuçları ile yakalama aşamasını geçip, parmaklarını kıskaç gibi kullanarak hareketler yapabilmekte midir?
Tüm bunları normal olarak yapabildiği takdirde, özellikle yattığında bacaklarıyla normal biçimde tekmeler atıyorsa, yürüyemiyor olması önemli bir sorun değildir. Ancak kaygılarınız devam ederse önce çocuk doktorunuza, gerektiğinde de bir uzman çocuk psikologuna başvurmakta tereddüt etmeyin.
Çocuğun gelişimini diğer çocuklarınkiyle kıyaslamaktan vazgeçin. Aynı aileden gelen çocukların gelişim eğrileri arasında bile gözle görülür farklılıklar olabileceğini unutmayın
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: