Bebeklerinize bal verirken bir kez daha dusunun!!!

Başlatan -Butterfly-, 02 Ocak , 2008, 07:59:37

« önceki - sonraki »

-Butterfly-

Dun dr. gittigimizde dr. kesinlikle bal vermememizi istedi  ama tabiki detayli olarak neden verilmemesi gerektigini aciklamadi bende  arastirma yaptim eger bebeklerinize bal veriyorsaniz  asagidaki yaziyi bir okuyun derim...!!!



-Butterfly-

 
BEBEK BOTULİSMUSU: BEBEKLERİMİZE BAL YEDİRELİM Mİ?

Normal beslenmenin şifalı ve vazgeçilmez tatlısı bal, süt çocuklarında solunum felcine neden olabilmektedir

Bal bebekleri için niçin tehlikeli olabilmektedir?

Bal içerisinde nadir de olsa Clostridium botulinum bakterisi sporları bulunabilmektedir. Erişkin için tehlikesiz olan sayıdaki bu bakteriler süt çocuklarının bağırsaklarında yuvalanarak aktif hale geçer ve sinir felcine neden olan toksinler üretebilmektedir.

Bunun çocuğa ne gibi zararları vardır?

Ortaya çıkan toksin damar mukozası üzerinden emilerek kan dolaşımına girebilir ve böylece tüm vücuda yayılma fırsatı bulabilir. Toksinin felc edici özelliği kendisini öncelikle inatçı kabızlık ile gösterir. Devamında yutkunma zorlukları, kısık sesle ağlama, kas zayıflığı ve mimik kaybı ortaya çıkar. Ağır durumlarda solunum kaslarının felciyle hayati tehlike söz konusu olabilir.

Bu hastalığın sıklığı nedir?

Aslında çok nadirdir. Yaklaşık 750.000 doğumda bir olarak görülmektedir. Elimizde destekleyici istatistik veriler bulunmamakla birlikte ani bebek ölümü ile de ilişkisi olabileceği düşünülmektedir.

Emziren anneler bal yiyebilir mi?

Annenin bal yemesi bebek için tehlike oluşturmaz. Ancak çocuğun ağzını tatlandırarak emzirmesini uyarmak amacıyla yer yer uygulanan meme başının ballı su ile silinmesi ya da emziğin bala bandırılması gibi yöntemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Gelişmiş ülkelerin çoğunda satıştaki bal kavanozlarının üzerinde uyarıcı ifadeler yer almaktadır. Bunun yanında bal ihtiva eden hazır mamaların üretiminde kullanılan bal ise bu tehlikeyi ortadan kaldıracak şekilde yüksek derecelere kadar ısıtılmaktadır.

Çocuğa ne kadar süre ile bal vermemek gerekir?

İlk 6 ay bebeği kesin olarak baldan uzak tutmak gerekir, ama daha güvenlisi 2 yaşına kadar çocuğu baldan uzak tutmak en iyi koruyucu önlem olacaktır.



sevda

Bende 1 yaşından sonra vermiştim oğluşuma... ;)

adalet

bende tukiyede dr duymustum bal cocuklara verilmez diye fakat burda 6 aydaki mamalrin icinde bal var sonra muz var ben kesinlikle almiyorum meyvu sulari portakal ve cilek var hemde 4 aydan sonra veriliyor
turkiyedeki dr vermeyin diyor burdakiler ne derler bilmiyorum ama eczanelerde satilan mamalar neyse ben vermyicem bir yasini bitirmiyene kadar

-Butterfly-

Bende 1 yasina kadar vermeyi dusunmuyorum  baldan aldigi vitaminin fazlasini baska yedikleriyle telafi edebilir ama benim evladim cok kiymetli benim icin onu riske atacak hic birseyi degil yedirmek etrafimizda bile bulunduramam  :love7:



bahar.azra

merhabalar ben yeniyim,kızım 1 yasında ve dr.gittigim de artık bal yedirebilirsin dedi :hungry:

-Butterfly-

1 yasinda bizde verebiliyoruz ama 1 yasindan evvel riskleride goz onunde bulundurmakta fayda var..