28 Mart , 2024, 12:58:15

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


BABANIN HAMİLELİĞİ....

Başlatan sevda, 26 Aralık , 2007, 10:45:16

« önceki - sonraki »

sevda

Babanın Hamileliği
9 ay 10 günlük süreci sadece anneler değil babalar da yaşıyor. Anne adayının yaşadığı fiziksel ve psikolojik değişikliği en çok yaşayan baba adayları kendi içlerinde de bazı farklı duygular yaşıyorlar. 




Babanın Hamileliği > 

Hamile Babanın İlk Üç Ayı


  Tebrikler, eşiniz hamile ve dolayısıyla siz de ...Bebeğiniz rahim içindeki yaşamına başlıyor. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu bütün himaye ve beslenme eşinizin karnında gerçekleşiyor. Baba olma ve babalığa geçişfikri sizi yavaşça sarmaya başlıyor.

   Baba olacaksınız, Vav, inanılmaz, müthiş....

   İlk üç aylık devre boyunca nelerin gerçekleşmesini umarsınız?

   Çoğu erkekler hamilelikten haberdar olduklarında olumlu tepki verirler. Fakat aynı zamanda şüpheleri ve şaşkınlıkları da olabilir. Plansız bir hamilelik kararsızlıkduygusu ile başlayabilir.

   Hamileliğin; babaları, hem korku hem de umut duygularıyla aynı anda etkilediği görülür. Bu süre boyunca duygularınızı anlamaya çalışmanız,rolünüzün erkeklikten babalığa doğru gelişimini görmeye başlamanıza yardımcı olabilir. Eşinizin sağlığı hakkındaki korkularınız, mali durumunuz ve nasıl bir babaolacağınızla ilgili endişeleriniz ilk üç aylık devrede görülen yaygın endişelerdir. İlk birkaç ayda eşinizin vücudu sabah rahatsızlıkları, uykusuzluk, yorgunluk, bulantı,kusma ve yeme alışkanlıklarındaki değişmeleri tecrübe eder ve kendini hamileliğin bu yeni şartlarına göre ayarlar. Bütün bu belirtiler normal olmasına rağmen eşiniziböyle rahatsız görmeye alışamayabilirsiniz. Ona nasıl yardım edebileceğinizi merak ediyor olmalısınız.

   Çoğu hamile baba, bir bebek sahibi olmanın mali durumlarını nasıl etkileyeceği konusunda endişe duyar. Eğer hem siz hem de eşiniz çalışıyorduysa bir süre içineşinizin çalışamayacak olmasının yaratacağı gelir değişikliğinin sizi nasıl etkileyeceğini düşünmeye başlayabilirsiniz. Buna bağlı olarak büyük bir ev, yeni bir arabaihtiyacı ve bebeğin gelişiyle ne çeşit yeni harcamaların gerekeceği de hamileliğin ilk dönemlerindeki yaygın endişelerdir.

   Sonuç olarak; birçok hamile baba nasıl bir baba olacağını düşünür ve kaygılanır. Düşünmeye siz doğduğunuzda bunun babanız için nasıl bir şey olduğunu hayal ederekbaşlayabilirsiniz. O, baba olduğunda nasıl hazırlıklar yapmıştı. Düşünün, bir baba adayı olarak babanızın sahip olmadığı hangi fırsatlara sahipsiniz?

   Bütün bu yeni endişeler bir yıldan daha az bir sürede baba olacağını keşfeden biri için normal duygulardır.Toplumumuzda hamilelik kadına mal edilmiştir, babanın hamileliği için, bu süreci kolaylaştırıcı etkenler yoktur. Hatta hamile babaların bu süreç boyunca rollerinin veihtiyaçlarının ne olduğundan emin bile değiliz. Tecrübeler gösteriyorki; yakında baba olmayı bekleyenler kendilerini ailelerinin içinde, daha sorumlu düşünüyorlar. Eşlerinin doktor ziyaretlerine eşlik etmek, diğer babalarla konuşmak, babalık hakkında kitaplar okumak onların babalığa geçişte başvurduğu bazı yollar.

   Size hamile babaların ilk üç aylık devre boyunca ihtiyaç duyacakları bir kaç tavsiye sunmak istiyoruz;

   Eşiniz için;
• Çocuk sahibi olmanın onda yarattığı korku ve endişeleri, çocuğunuzla ilgili umutlarını,hayallerini onunla konuşun, paylaşın.
• birlikte düzenli zamanaralıklarıyla yürüyüşler yapın.

   Kendiniz için;
• Hamile olmakla ilgili haberleri paylaşmak isteyeceğiniz arkadaşlar seçin.
• Kendinize babalıkla ilgili kitaplar alın.
• Baba olma duygusunu benimsemek için kendinize zaman tanıyın, hislerinizi doğru tartın.

   

Hamile Babanın İkinci Üç Ayı


    İkinci üç aylık devrede ultrasonda bebeğinizi görmeniz mümkün ve kalp atışlarını duyma şansınız olacaktır. Bu tür deneyimler bebek sahibi olma fikrinin gözünüzdekigerçekliğini artıracaktır. Gerçekten bir bebeğimiz olacak!

   Toplumumuzda, erkeği duygusal paylaşım ve katkılarından çok maddi katkılarıyla değerlendirme eğilimi vardır. Hamile babaların bir çoğunun odak noktasının aşırıpara ve mali güvenlik sağlama yönünde olmasından dolayı bu anlaşılabilir bir yaklaşım. Doğmamış çocuğu ve eşi içinsorumluluğunu, koruyucu gücünü ifade eden birerkeklik ispatlama yolu olarak da kabul edilebilir. Bir çocuğunuzun olmasının mali durumunuzda yapacağı değişimi düşünmeye başlamak olağandır fakat bu para olayızihninizi fazla meşgul ederse daha derin bir şey sizi rahatsız edebilir. Bütün sorumluluğunuzun paraya yönelik olduğunu düşünürseniz, daha derinlerde rahatsız edicisonuçlar doğar. Belli bir perspektifle, mali durumunuzla ilgili konuları eşinizle görüşmeniz bu devrede önemlidir. Böyle hassas bir mevzuda ufacık bir hoşgörü hemhamilelikte hem de babalıkta yararlı, gelişme sağlayıcı bir hünerdir.
   Çoğu baba ikinci devre boyunca cinsel yaşamlarında değişme olduğunu söyler. Her hamile anne vücudunda oluşan hormonal değişmeleri farklı cevaplar. Bazıkadınlar için hamileliğin cinsel istekleri yoğunlaştırırken bazıları için de azalttığı görülür. Bir baba olarak ikinci üç aylık devrede eşinizin hormonlarının vücudundayaptığı değişikliğe göre oluşan isteklerini görebilmeniz önemlidir.

    Hamileliğin bu aşamasında ilişkinizin eşinizi nasıl etkilediğiyle ilgili olarak düşünmeyebaşlamalısınız. Değiştiğini kabul ettiğiniz alışkanlıklarınızın nasıl alışkanlıklarolduğunu farkedebilirsiniz. Çiftler sık sık yemek vakitleri, eğlence, ev işleri gibi temel alışkanlıkları paylaşır. Basit bir alışkanlık; eşinizin sabah rahatsızlıkları varsa birPazar sabahı kahvaltısı uzun sürmeyebilir. Hafta sonu akşamları dışarı çıkmaktan hoşlanırdıysanız ve şimdi o kendini yorgun hissediyorsa bunu nasıl karşılayacaksınız?Her çift bu değişimleri farklı yaşar. Deneyin ve eşinize ilişkinizin bu şekilde devam etmesinden dolayı hislerinizin değişmesinden bahsedin. Deneyin ve mutluluk,suçluluk, beklentiler, kararsızlık ve hayal kırıklığı gibi yaşamınızda şu anda devam eden hisleri birbirinizle paylaşın, birbirinize karşı anlayışlı olun. Hamileliğin budöneminde destekleyici ve pozitif bir ilişki içinde olun ve eşinizle açık iletişim kurun.

Hamileliğin ikinci üç aylık devresinde hamile babalar için birkaç tavsiyeyi paylaşmak istiyoruz

   Eşiniz için;
• evinizdeki işlerin çoğunu üzerinize almaya başlayın.
• Eşinize müthiş bir anne olacağını anlatın.
• onunla hamile olmanın pozitif ve negatif yönlerindenbahsedin.

   Kendiniz için;
• iki yeni babayla baba olarak kendilerini nasıl hissettikleri hakkında görüşün.
• Mümkünse; babanıza siz doğduğunuzda kendisini nasıl hissettiğinisorun.
• baba adayı olma hakkında anlatacaklarınızı dinleyecek bir arkadaşınızla yürüyüşe çıkın.





 
Hamile Babanın Üçüncü Üç Ayı


   Hamileliğin son üç ayı başladı. 90 gün içinde siz ve eşiniz bebeğinize kavuşacaksınız. Eşinizin vücudu son ayarlamalarını yapıyor ve bebeğiniz doğum için hazırlıklarınabaşlıyor. Bebeğiniz dünyaya geldiği zaman içine düşeceğiniz yeni duygu seline karşı hamile bir baba olarak hazırlanmalısınız. Belki baba olmanın ne gibi bir şeyolduğunu iyiden iyiye merak etmeye başladınız. Bir baba olarak yeni rolünün sizden beklentileri nelerdir? Babanızın babalığa model olduğunu düşünmek kendinizibaba olarak görmenize uymayabilir. Babalık önemli ölçüde kuşaktankuşağa değişir. Hatta yirmi yıl önceki sosyal ve toplumsal babalık beklentileri günümüzdenoldukça farklıdır. Babalık ve ebeveynlik sabit roller değildir. Babaların rolleri her aileninihtiyaçlarına ve yaşamlarına göre zaman içinde toplum tarafından etkilenir. Kendi babanızı ve onun babalığını düşünmeye başlamak sizi daha rahat duygulara itecektir. Babanızın en çok neyinden hoşlanırdınız? Siz neyi farklı yapacaksınız? Buson devre, doğum üzeri ya da doğumdan sonra yapmak istediğiniz ayarlamalar ve iş ilişkilerini yeniden gözden geçirmeniz için uygun bir zamandasınız. Planlarınızdakendinize esnek davranmanız gerektiğini hatırlayın. Hiç kimse bebekleri doğduğunda tam olarak ne olacağını bilemez. Ve en iyi yapılmış planlar bile sıkça bebeğindoğumundan önce dikkate alınmayan duygular ve şartlar sebebiyle yeni ayarlamalar gerektirir. Doğum öncesi dersler almak doğum için kendini hazır hissetmenizisağlamanın bir yoludur. Daha önemlisi, dersleri eşinizle birlikte alırsanız, bir çift olarak doğum tecrübesini paylaşmaya daha kolay hazırlanabilirsiniz. Doğumda sizinrolünüz ne olacak? Eşinizin sizden beklentileri nelerdir? Neye ihtiyacınız olduğu konusunu hesaba katıyor musunuz? Dersler doğum sürecinin safhalarını anlamanızı vedoğum olayında sizden neler beklendiğini öğrenmenizi sağlayacaktır. Son devrede eşinizin vücudundaki fiziksel değişmeler yoğunlaşacaktır. Aynı zamanda bu fizikseldeğişmeler, onun psikolojik durumunu da etkileyecektir. Erkekler olarak, onların vücutları ile bizimkiler paralel değildir, hamilelik boyunca onların hormonları çokfarklı çalışır. İkinci devrede yaşadığı heyecan, bebeğin vücudunda ağırlaştığı son devrede aynı şekilde hissedeceğinin garantisi değildir. Onlar vücutlarının kontrolünükaybettiklerini düşünürler ve bu çok korkunç bir tecrübe olabilir. Son ayı boyunca eşinizin sıkıntılarının arttığını ve daha çok yardıma ihtiyacı olduğunu hissedebilirsiniz.Sorun değil endişelenmeyin, çiftler her ne kadar her şeyi mükemmel hazırlamak için çabalasa da muhakkak ufak eksikler olacaktır. Birbirinize karşı sabırlı olun! Açıkiletişimin gerekliliğini unutmayın. Eğer işte ve bebeğin gelişi için hazırlıklarda üzerinizde çok fazla sorumluluk olduğunu düşünüyorsanız bunu eşinizle paylaşın. Birbirinizedestek için tam zamanıdır. Diğer babaların tecrübelerini gözden geçirin. Arkadaşlar, aile, doğum öncesi sınıfınızdaki babalar, birlikte çalıştığınız diğer babalar sizedestek kaynağı olacaktır. 
    Şimdi size son üç aylık devrede hamile babalar için birkaç tavsiye sunmak istiyoruz;

   Eşiniz için;
• eğer mümkünse eşinizle birlikte bebeğinizin yatağını hazırlayın, mobilyalarını, extra öğün hazırlıklarını, evin bebek için hazırlanmasını...
• doğum hakkında alacağınız en az iki filmi birlikte seyredin.
• ona doğumda yanında olacağınızı bilmesi gerektiğini söyleyin.
• Doğumun yapılacağı yeri gezin.

   Kendiniz için;
• doğumu planlamaya başlayın. Doğum ve sonrası için çalışma saatlerinizi kontrol edin, uykusuz geçecek geceler için hazırlıklıolun!, gerekli uygulamaları yapın.
• İki yeni baba ile bebeklerinin doğumu ile ilgili tecrübeleri hakkında konuşun.
• doğuma hazırlık sınıfınızdaki babalarla görüşün.







Yeni Babaların Loğusalığı


   Doğumdan sonra kadınlarda geçici bir depresyonun ortaya çıktığını tıp tarafından da kabul edilen bir gerçek. Ancak bu durum sadece anneler için değil, babalar için de geçerli. Bebeğin dünyaya merhaba deyişiyle birlikte baba olan erkek de bir çok problemle karşı karşıya kalıyor. Öyle ki bu sorun bazen öylesine büyük oluyor ki evlilikler bile son buluyor. Aslında bu durum çok uzun yıllardan beri yaşanıyor. Özellikle de genç çiftlerde sık rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkıyor . Erkeğin cinsel açıdan eşinden uzaklaşması olarak nitelendirilebilecek bu durum kadıları endişelendiriyor. Beni eskisi gibi sevmiyor mu? Hayatında yeni biri mi var? Cinsel olarak çekiciliğimi mi kaybettim? gibi soruların yanıtlarını arayan kadınlar ise soruna çözüm bulabilmek için aile terapistlerine başvuruyor.
   Aslında bu durumu yaratan ana etmen yine kadınlar. Neden mi? Çünkü kadınlar anne kimliğine öyle sıkı sarılıyor ve çocuğun sorumluluğunu öyle fazla kendilerine mal ediyorlar ki, erkeği bu ikili dünyaya sokmuyorlar. İşte bu noktada baba kendisini gereksiz hissediyor ve bir savunma mekanizması geliştirerek kaçıyor. Zaten evlilik denen kurum sayesinde erkekler kendilerini bambaşka bir statüde buluyorlar. Çocuk sahibi olarak de yepyeni bir rolü kabullenmek zorunda kalıyorlar. Anne çocuğu 9 ay karnında taşıdığı için bu ikinci statü değişimine daha kolay uyum sağlıyor. Baba ise dışarıdan takipçi olmaktan öteye gidemiyor. Bu nedenle babayı hamilelik döneminden itibaren mümkün olduğunca çok işi içine sokmak gerekiyor. Ayrıca kadın kendini sadece anne olarak görmemeli. Aksi halde erkek de onu sadece çocuklarının annesi olarak görür. Her toplumda anneliğin bir çeşit kutsallığı, dokunulmazlığı var.Bu olgu nedeniyle, erkek de eşini böyle görmeye başlıyor. Bilinçaltında eşini kendi annesiyle özdeşleştirebiliyor. O zaman ona yeniden karısı gözüyle bakamaz hale geliyor.
   Kimlerde daha çok görülüyor?
   Genç yaşta baba olan erkeklerde bu durum daha çok görülüyor. Şefkat bekleyen, ilgi isteyen, benmerkezci bir kişiyse, çocuk olduktan sonra eşinden eskiden gördüğü ilgiyi bulamadığı için sorun yaşayabiliyor. Hatta farkında olmadan karısını çocuğundan kıskanacak raddeye geliyor. Özellikle genç ve deneyimsiz ailelerde çocuğun bakımı stres yaratıyor. O kadar yorulduktan sonra insanlar doğal olarak kendilerine daha az vakit ayırıyorlar. Böylece birbirlerine ilgileri de azalıyor. O anne üstelik de çalışıyorsa, gecenin bir vakti kocasının karşısına feminen olarak çıkamıyor çünkü kendinde o gücü bulamıyor.
   Bu durumdan kurtulmanın yolları
   Öncelikle gerçekten çocuk isteyip istemediğinize emin olmanız gerekiyor. Kendinizi gerçekten hazır hissettiğiniz zaman baba olun. Siz ve eşiniz bir aile olmaya kesin karar verdiğiniz andan itibaren kendinizi bu role alıştırın. Eşinizin hamilelik döneminden başlayarak babalığa hazırlanın. Bebeğinizle ilk yıldan itibaren sıcak bir ilişki kurmaya çaba gösterin.Annenin sorumluluklarını eşinizle paylaşın. Son sözümüz ise kadınlara. Pek çok işte olduğu gibi eşlerini bu durumdan kurtarmada en önemli rol size düşüyor. Annelik kimliğinizi ön plana çıkarmayın. Annelik, iş kadınlığı ve eşlik görevlerinizi eşit olarak yerine getirmeye çalışın. 




Baba Olmak...

Toplumumuzda "baba" kavramına anneye verildiği kadar değer verilmez. Çünkü erkeklik gururunun ağır bastığı ve sevgi göstermenin bu gururu ayaklar altına aldığını düşünen bir toplumda yaşıyoruz. Oysa bunları düşünen erkeklerin, çocuklukta kendi babalarının da onlara sevgi göstermemesinden şikayetçi oldukları bir gerçek değil mi? Her çocuk baba sevgisini hissetmek ister. Babanın varlığı çocuğun ruhsal gelişimi için oldukça önemlidir. Sadece onlarla geçireceğiniz kısa bir sürede bile onların ne kadar da sizin sevginize muhtaç olduğunu anlayacaksınız; ve elbette onlar için eve ekmek getiren birinden daha değerli olduğunuzu da!

Baba olmak sorumluluk gerektiren bir şeydir ve bir erkeğin sorumluluklarının arttığını bilmesi onlara korkutucu gelmektedir. Modern dünyamızda baba olmak önemli bir görevdir. Görevdir çünkü kadınlarda ki içgüdü, erkeğin doğasında yoktur . Bir ebeveyn olmak ve bir çocuk büyütmek hakkında öğreneceği çok şey vardır. Bu bir iş değildir ki patronunuza beğendireceğiniz. Veya ucunda terfi olan bir proje! İyi bir baba-çocuk ilişkisi kurmak bir günde olacak bir iş asla değildir. Bu, temelleri sağlam ve güvene dayalı bir ilişki olmalıdır ki sağlıklı ve sonsuz olabilsin. Bunun için gerçekten zaman ve enerji harcamanız gerekecek. Eğer iyi bir baba olmak istiyorsanız sadece onu sağlıklı yetiştirmeniz ve onu "maddi varlığınızla" mutlu etmeniz yeterli değil, aynı zamanda onun hayatını "babasıyla" dolu geçirmesini sağlamalısınız.
Peki bunu nasıl sağlayacaksınız? Baba kavramının yeni doğanlarda içgüdüsel olarak gelişmemesi bebeğinizin suçu değil; ama bu kavramı geliştirmek sizin elinizde. Bir çocuğun annesine olan bağlılığının doğuştan gelmesi ise doğaldır. Düşünün bir kere, annesi onu dokuz ay karnında taşımış ve onu kendi kanıyla beslemiştir. İster istemez arada güçlü bir bağ vardır. Ve doğar doğmaz da bu bağ kopamaz; kopmasını da bekleyemezsiniz zaten. İşte burada babaya görev düşer. Babanın kendisini çocuğuna göstermesi gerekir! Çünkü siz ona yabancısınızdır. Annesinin o tek tanıdığı ve güvendiği varlığın yanında ki bu adam da kimdir? Yoksa annesiyle arasına giren biri midir? İşin böyle olmadığını ve sizin onun hayatının bir parçası olduğunuzu, onu çok sevdiğinizi ve bu kutsal ikili ilişkinin aslında üç kişiden oluşması gerektiğini ona göstermelisiniz. Örneğin, genelde annesinin yaptığı şeylerden bazılarını siz yaparak ona daha yakın olabilirsiniz; onu uyutmak, kucağında taşımak gibi.

Çocuğunuzla daha yakın olun ve ona daha fazla ilgi gösterin:

İyi bir baba-çocuk ilişkisi kurmak için eğlenceli, sevecen ve şefkate dayalı bir iletişim kurmayı öğrenmelisiniz. Böylece çocuğunuz size korkarak yaklaşmayacaktır. Mesela, çocuğunuzla onun sevdiği oyunları oynayabilir; onunla arkadaş olabilirsiniz. Ona öyle bir güven duygusu verin ki zor anlarında bunu başkalarıyla değil sizinle paylaşabileceğini öğrensin. Birbirinizle güvene ve saygıya dayanan bir ilişki kurmalısınız. Sizi korkacağı biri olarak asla görmemeli. Aranıza duvarlar örmeyin! Mesela asla ona yapamayacağınız şeyler için söz vermeyin. Çünkü söz verip de yapmadığınız her şey için, size olan güveni yavaş yavaş azalacaktır.
Çocuğunuz üstünde otorite kurmaya kalkmayın.Unutmayın ki, çocuğu otorite değil sevgi şekillendirecektir. Disiplin vermek için sevgiyi yok sayamazsınız. Onun saygısını kazanmalısınız ki sizin doğrularınızı kabul etsin. Örneğin, ona yapma dediğiniz şeyleri sizin de yapmamanız gerekir ki gerçekten bunun yapılmaması gerektiğini anlasın. Yani, sigaranın kötü bir şey olduğunu söyleyip ardından sigara içerseniz çocuğunuz ikileme düşecektir. Aradaki dengeyi çok iyi sağlamalısınız. Bunun için onunla konuşun ve onunla daha çok zaman geçirin. Göreceksiniz ki sizde bundan çok hoşlanacaksınız. Ona güvendiğinizi, onunla ilgilendiğinizi,ve onu sevdiğinizi gösterin.

Onun isteklerinize saygı duyun ve onu dinleyin:

Onun sizden farklı olduğunu ve onunda kendi kararları olabileceğini unutmayın. Devamlı onun yanlışlarını düzeltmekten vazgeçin ve daha anlayışlı, destekleyici, cesaretlendirici ve takdir edici olun. Ona "o" olduğu için saygı duyun. Ve sizin istediğiniz biri değil de kendi olmasına izin verin. Onu yönlendirin ama onu değiştirmeye çalışmayın; görüşlerine saygı duyun. Özellikle büyüdükçe ve kendini keşfetmeye başladıkça sizin isteklerinizle ve kendinize ait doğrularınızla onunkiler muhakkak çatışacaktır. Ona zorla sizin doğrularınızı empoze etmeye çalışmayın. Sadece ona gösterin o muhakkak görecektir. Bir şeyi yapma dedikçe o bunu yapmaktan daha çok hoşlanacaktır. Çocuğunuz kötü bir sözü öğrenmiş ve devamlı bunu tekrarlıyor olabilir. O bunun kötü olduğunun farkında bile değildir aslında. Sadece söylediği zaman aldığı tepki hoşuna gider- genelde insanlar gülerler! Bu da sizi çileden çıkarabilir. Oysa ona yaptığının doğru olmadığını, bunun kötü ve çirkin bir davranış olduğunu konuşarak anlatabilirsiniz. Bundan vazgeçecektir.

Yeterince zaman ayırıyor musunuz?

Sahip olduğunuz ağır iş ortamı ve hayat baskısının sorumlusu çocuklarınız değil. Aile ve iş arasında ki bağı dengelemelisiniz. Eve geldiğinizde artık o günü ya da bir sonrakini düşünmeyin. Artık önemli olan çocuğunuzla geçireceğiniz zaman olmalıdır. Eğer buna vaktini olmuyorsa ona sevginizi belli ettirecek hareketlerde mutlaka bulunmalısınız. Örneğin iş yoğunluğunuz arasında bulabildiğiniz bir an onu telefonla aramak gibi.
Unutmayın iyi bir baba çocuğunun sadece maddi ihtiyaçlarını karşılamakla olmaz. Çocuğunuzun sevgi ve ilgiden daha çok ihtiyaç duyduğu bir şey yoktur.




Ada-beste-banu

çok güzeldi valla. Çok duygulandım  :opucuk:

mavibalon

Okurken ağladım.  :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:
Allah isteyen herkese yaşatsın bu güzel duyguları.

can yine cannnn

can dediklerim....

мiŁenα.



:love9: :love7: :love9: