Bebekleriniz cokmu kusuyor? Bu bir Reflu olabilir!!!

Başlatan -Butterfly-, 24 Aralık , 2007, 03:18:19

« önceki - sonraki »

-Butterfly-

Bebeklerde Reflü


--------------------------------------------------------------------------------

Bebeklerin çoğu mama yedikten veya süt içtikten sonra yediklerini çıkarırlar. Bazı bebeklerde bu aşırıdır ve çok sık meydana gelir ve bu durumlarda bebeğin reflüsü olduğu söylenir. Bu durum midedeki yiyeceklerin yemek borusuna veya ağız içine geri atılmasıyla meydana gelir. İnsanların çoğunda mideden yemek borusuna reflü vardır, ama bunlar genelde hissedilmez ve farkına varmayız.

Bebeklerde yediklerini çok sık çıkardığında ebeveynler telaşlanarak doktora başvurma ihtiyacı duyarlar. Genelde bebekte barsaklarda bir tıkanıklık veya bir ülser olduğundan, süte alerjisi olduğundan şüphelenilir. Fakat bebeklerin ve çocukların çoğunda herhangi bir anatomik sorun yoktur ve çocuğun gastrointestinal sisteminin tam gelişmemiş olmasına bağlı olarak gelişir.

Reflüsü olan bebeklerin çoğu normal ve sağlıklı çocuklardır. Fakat nörolojik veya gelişimsel anomalisi olan çocuklarda reflü daha büyük bir sorun olmaktadır. Bu çocuklarda reflü çocuğun yeterli besin alamamasına bağlı gelişimini de engeller veya aspirasyon ve akciğer enfeksiyonuna yol açabilir.

Bebekler ve çocuklar dertlerini tam olarak anlatamadıklarından reflü belirtilerini tespit etmek zor olabilir. En sık belirtiler;

-          sık veya tekrarlayan kusmalar

-          göğüste yanma, gaz veya karın ağrısı,

görülebilir. Fakat bunun yanında daha nadir olarak aşağıdaki belirtiler de tespit edilebilir;

-          tekrarlayan kolik tarzda karın ağrıları,

-          sık gaz çıkarma,

-          beslenme sorunları,

-          gelişimde yavaşlama,

-          apne,

-          sık pnömoni (akciğer enfeksiyonu) atakları

görülebilir.

Nasıl tedavi ederiz?

Şunu unutmayın ki bebeklerin çoğunda reflü kendiliğinden düzelmektedir. Verilen tedavilerin çoğu reflüyü düzeltmez, sadece belirtileri geçirmeye yönelik tedavilerdir. Yeterli zaman verildiğinde reflü de kendiliğinden düzelecektir. Bebekler yaklaşık 6. ayda desteksiz oturmaya başladığında reflüsünü daha iyi olduğu görülecektir. Çocuk yaklaşık 12. ayda yürümeye başladığında bebeklerin çoğunda tamamen kaybolacaktır.

Pozisyon


















Reflüyü azaltmak için doğru pozisyon önemlidir. Bebekler yemek yedikten sonra karınları üzerine baş yukarıda olacak şekilde yatırarak tutmak reflüyü azaltacaktır. Fakat bebeklerin hepsi bu pozisyonda durmak istemezler ve ağlarlar, bu durumda bebeği sırt üstü başı biraz yukarıda olacak şekilde yatırmalıdır. Çocuğu bu şekilde tutacak yastıklar ve yataklar mevcuttur. Bu yastık ve yataklar yardımıyla çocuk istenilen pozisyonda tutulabilir. Bebeğin ağlaması reflüyü artırabilir, çocuklar ağlarken karın kaslarını kasarlar ve bol miktarda hava yutarlar. Bu durum reflüyü daha da artırır.

Diyet tedavisi

Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü belirtileri daha az görülmektedir.

Bebeklerde mama değişikliği yapıldığında genelde daha az reflüsü olduğu görülür, fakat bu durum genelde geçicidir. Genelde bebekler değişikliğe rağmen anne sütü bile olsa kusmaya devam ederler. Bazı ebeveynler tahıl ürünleriyle mamayı katılaştırarak vermeyi tercih ederler. Bu durumda mama ağırlaşarak çıkarılması daha zor olur. Fakat bu daha çok anne sütü ile beslenen bebeklerde zordur. Biberon ile beslemede de mama katılaştığı için zorluklar yaşanabilir. Bebek biberondan mamayı çekemediğinde daha fazla hava yutarak reflüyü artırabilir.

Katı yiyeceklerle ve kaşıkla beslenmeye geçildiğinde reflü daha az olacaktır. Katı yiyeceklerin çıkarılması daha zordur. Katı yiyeceklere erken başlandığında bebeklerin ileride daha alerjik bünyeli olacağına inanılır, fakat bunu ispatlayacak bir delil yoktur.

Ebeveynlere daha sık aralıklarla ve daha az mama veya süt ile beslemeleri önerilir. Fakat bebekler genelde az mamayı kabul etmeyerek ağlarlar. Bu durum reflüyü daha da kötüleştirebilir.

Çocukların yalancı emzik kullanmaları da reflü tedavisinde faydalı olabilir. Emzik çocukta tükrük salgısını artırır ve barsak hareketlerini artırarak reflü olasılığını azaltır.

Çocuğunu anne sütüyle besleyen annenin çok fazla kafeinli içecekler tüketmesi veya çocuğun sigara dumanına maruz kalması da çocukta reflü şikayetlerinin artmasına yol açacaktır.

İlaç Tedavisi 

İlaç tedavisi gereken çocuklarda antiasid tedavisi, H2 reseptör blokörleri, proton pompa inhibitörleri ve kullanılabilmektedir. Bu amaçla en çok kullanılan medikal ilaçlar;

alginatlı antiasidler (Gaviscon® infant toz),

H2 reseptör blokörleri (Zantac® süsp.),

ve bazen ek olarak prokinetik ajanlar (Motilium® süsp.)'dır.



Çocuklarda H2 reseptör blokörleri ve proton pompa inhibitörleri kullanılabilmektedir.

Cerrahi

Çocukların büyük çoğunluğunda reflü tedavisi için cerrahiye gerek kalmaz. Tedaviye gerek görülen çok az çocukta da en fazla uygulanan tedavi Nissen funduplikasyonudur. Bu ameliyatta midenin üst kısmı yemek borusunu çevresine sarılıyor. Böylece mide kasıldığında sarılan kısım da kasılarak yemek borusunu kapatıyor. 



-Butterfly-

Kusan bebek gercekten cok zor ve ne yazikki benim oglum 6 aylik oldu ve hala kusuyor ilk dogdu kucagima verdiklerinde bile hemen kusmus kamerada izleyince gordum ama ozaman dr. normal demislerdi fakat bu abarti bir kusmaya donusunce dr.umuz REFLU teshisi koydu  otumaya basladik ama sanki dahada cok cogaldi gibi kusmamiz anlamiyorum  halbuki insanlar hep 6. ayina  kadar ama bir tanidigimda kizi 2 yasina kaar kusmus heralde bizimde epeyce bir zaman surecek gibi gorunuyor  :y25:



adalet

benim psada sik kusanlarda vede gazi olan okuduklarim hepsi bizde mevcut demek erdeminkide ruflu sekiz aylik olacak daha gecmedi  :y25:
saglik olsun gelismesinde bir sorun yok ALLAH baska keder vermesin

-Butterfly-

demek erdemde bizmkiyle ayni  cok zor kusan bebek gunde 50 defa ust degistiriyorduk fakat ben yontemini buldum gibi yine kusmalari devam ediyor ama en azindan gecen haftaya  nazaran simdi cok daha iyi su sekilde yapiyorum..

sabah 7.30 da devam sutu veriyorum
        10.30 tekrar devam sutu
         1.30 sebze veriyorum bir kavanoz (ogle yemegi niyetine)tabiki saatler degise biliyorda uyuma suresine gore..ama genelde 3 saate bir veriyorum..
        2.30-3 gibi devam sutu ( ama bunlari abartmiyorum azar azar veriyorum mesela her ogunde 4 OZ. 120 mg. veriyorum eskiden 150 - 160 mg. veriyordum yani 5 Oz.
        aksam ustu 5 yada 5.5  siralarinda meyve veriyorum bir kavanoz
        aksam yatmadan evel  yulaf ve karisik meyve yulafinda devam sutuyle muhallebi hazirliyorum 90 mg buraya gore 3 OZ. devam sutuyle  hazirliyorum ve sabaha kadar uyuyor..

simdi gelelim sadete kati besinleri alan cocuklar  sivi besinler kadar kolay olmadigi icin kusmasi daha zor oluyor onun icin kati besin verdigim zaman  sivi besin vermiyorum dolayisiyla kusmasini durduruyor ama devam sutunu ne zaman  versem  kusma devam ediyor  oneceleri  bir kavanoz yerine yarisini veriyor arkasindan devam sutunu veriyordum ve ne var ne yok her seyi kusuyordu  ama simdi  tek basina verdigim gunden beri  kusmasinda inanilmaz bir  azalma var.

adaletcim sen nasil ne sekilde veriyorsun bilmiyorum ama istersen yeme seklinizi bir degisirin belki sanada faydasi olur..

         



adalet

canim benimki hic irsey yemiyor  :y25:
gece cok emiyor o yuzdende kusuyor

daha bir birinc tanesini yutamiyor hemen kusuyor

sabah kahvaltilik mama var iki kasik onu yer
oglende meyve puresini yer az birsey yada yogurt yer
sebze purelerini deniyorum yemiyor zorlayincada kusuyor yaptigim corbalarida icmiyor bir kasik ya aliyor ya almiyor
bazen muhlabi yiyor
besleme bu cok denkesiz
biz devamli kendimizle sofraya oturtuyoruz ve ekmegi zorla aliyor yemeye calisiyor ve yine kusuyor
yani daha bireseyleri yutamiyor acaba niye  :dontknow:

duru boncuk

adaletcim kusma sorununu bilmiyorum ama yiyememesi ek sıdaya geç başlamasından ve kaşığı reddetmesinden olabilir zeynep duruyu dr o yüzden erken başlattı şimdilik pek farkında değil alışırsa anlamaya başladığında reddetmeyecektir dedi ve gerçektende biz 4.aydan beri maması dışında her şeyi kaşıkla veriyorum kaşığa alışmayan bebekler hep meme isitiyolar çünkü

kusması için dr bişey demiyomu canım yada yemesi için bişey önermiyomu ???

adalet

ozgulcum burdaki dr acele etmeyin ek gida icin eger emiyosa demisti  :caca:

kusmasinda yememesinede raziyim bu gece yine cok kustu
yogurt seviyor birde bugun tarhana corbasini az birsey yedi hosuna giden seyleri yiyor yani kacikla alaksi yok hazir aldigim corba purelerini yemiyor  :igrenc:

simdilik boyle insallah kusmasi kesilirde onemli degil gerisi  :amin:

-Butterfly-

aaletcim merak etme guzelim benim oglum obur bir cocuk olmasina ragmen sebze purelerini sevmiyor  sadece tatli gelenleri yemeyi tercih ediyor ispanak ve bezelyeye verdigim zaman kusturmaya calisiyor kendini oggg ogg yapiyor agzini kapatiyor  diliyle  disariya itiyor sevmedigi besineri ama hvuz kabak gibi besinler daha tatli geliyor onlara bir itiraz yok  yogurt ta yemiyor aslinda ama meyve puresi koyuyorum icineozaman itirazsiz yiyor bayila bayila 1 kac gundur  sebzeli et purelrine gectik sadece eti sevdi  mesela bugun tavuk verdim yediremedim 1 kac kasik zorla  yedi  tabiki cocugun tercihinede birakmamak gerek bazi seyleri  bir sekilde alismasi lazim yemiyor diyip birakirsak  hic bir seyi ilerided yemiye bilir az azda olsa vitamininden almali ..  corbalar konusunda ise  bu aylara birden cocuklar suten  corbaya adapte olamiyorlar ne yazikki  onun icin birazcik zamana ihtiyaci oldugunu dusunuyorum bu genelde bu sekilde oluyor ama inaniyorumki yavas yavas duzelecektir..



adalet

insallah canim duzelir birde erdemin yutkunma sorunu var bir seyleri yutamiyor cok zorlaniyor geri kusuyor pazartesi tartilmaya goturcem o zaman soaracam bakalim ne diyecek

-Butterfly-

reflu olabilir canim  yada henuz ytma refleksi olusmamis olabilir sor bakalim insallah onemli bir sey cikmaz  :opucuk:



elvan

malasef ahmet tuğrada çok kusan bi bebek ve o kusstuğu zaman içim eriyo resmen.yani yediği yarayacak yerde kusması üzüyo beni.vede vitamin kaybı oluyo haliyle.

bende az az ama sık beslemeye çalışıyorum.zaten sürekli emmek istiyo.4 saat aç bile kalsa 200 ml yiyemez yada içemez kesinlikle enfazla yarım bardaktan biraz fazlasını alabiliyo. yoksa hepsi dışarı.umarım 1 yaşından sonra biter


sevda

Canım belli bir aydan sonra düzeliyor...Merak etme...

elvan

sevdacım inşallah öyle olur yoksa ben   :cildir:.çok üzülüyorum ya.

bugün yine boşalttı nevar ne yok.benim günüm mahfoldu.
düzenli bi uykusu da yok. doktora götürücem artık bunun için.

-Butterfly-

ELVANCIM BU DOGUMDAN BERI VARDI?? YOKSA YENIMI BASLADI??  BIDA BIR  CESIT REFLU SORUNU OLABILIR AMA BUNUN BIR TEDAVISI YOK NEYAZIKKI  KUSACAK KENDISI NE ZAMAN ISTERSE OZAMAN BITECE YANI HANGI DR. GIDEREN GIT ILAC TEDAVISI FALAN HAK GETIRIR CINSINDEN  ABIKI BU REFLUDE OLMAYA BILIR!! ONUN ICIN SEN  DR. BIR GOSTER YINEDE !! 

VE SUNUDA EKLEMEM GEREK SANIRIM  KUSAN BIR BEBEKLE YASAYAN BIR ANNE OLARAK BEBEKLER YEMEGI YEDIKLERI ANDA VITAMIN DEPOLAMALARI BIZIMKI GIBI ISLEMIYOR AKSINE ONLARINKI YER YEMEZ ILK OLARAK VITAMINLERI AYIRIP VUCUTTA DEPOLAMAK OLUYOR YANI BEBEK ARDINDAN KUSSA BILE POSASINI ATMIS OLUYOR VITAMNLER VUCUTA KALIYOR ..

BIRDE BEBEGININ KILOSUNDA  AZALMA VARMI EGER KILODA AZALMA YOKSA HIC ENDISELENMENE GEREK YOK EMIN OL BENIM OGLUM DOGDUGU AN KUSTU VE HALA KUSUYOR HEMDE OYLE MINNACIK FALAN DEGIL YANI PUSKURTEREK HATTA AZDA OLSA SEVDA TEYZESI KUSMA ANINA WEB CAMDAN SAYIT OLMUSTU  :ehi: CANINI SIKMA GUZELIM  NE YAPALIM BIZIM BEBEKLERIMIZDE KUSAN BEBEK ALLAH SAGLIKLARINA ZEVAL VERMESIN  GERISI ONEMLI DEGIL...



elvan

aynen tuğrada ilk günlerinden beri kusuyo. ve çok rahat bi şekilde hepsini püskürtüyo. dr a tabiki sürekli şikayet ettim bu durumu ama yapılacak bi şey yok dedi. istersen prof.a götür farketmez dedi.
bizde odur budur çekiyoruz.kilo su normal değerlerde sanırım 1.5 aydır kontrole götürmedim.8.5 aylık 9 kilo. 6.aydan beri az kilo alıyo buda normal sanırım.